Fostul lider al Comunităţii Chineze din Los Angeles este încarcerat în China

Consilierul de stat Liu Yandong (Stânga), atunci când aceasta a fost şef al Frontului Unit, cu Vincent Hu (Dreapta). Fotografia a fost făcută atunci când relaţia sa cu autorităţile chineze era mai puţin tensionată. Acesta se află acum în închisoare şi este supus torturii după ce a încheiat o afacere proastă, potrivit familiei sale.
Consilierul de stat Liu Yandong (Stânga), atunci când aceasta a fost şef al Frontului Unit, cu Vincent Hu (Dreapta). Fotografia a fost făcută atunci când relaţia sa cu autorităţile chineze era mai puţin tensionată. Acesta se află acum în închisoare şi este supus torturii după ce a încheiat o afacere proastă, potrivit familiei sale. (Epoch Times Photo Archive)

Un om de afaceri chinez american, care obişnuia să găzduiască oficialii chinezi ce vizitau Statele Unite, este acum încarcerat într-o închisoare din China, unde se confruntă cu tortura. Autorităţile chineze nu îi recunosc cetăţenia americană şi refuză să îi lase pe oficialii consulari din SUA să îl viziteze. Fiul său face apel pentru eliberarea acestuia.

Vincent Hu a fost lăudat de către mass-media de stat din China ca fiind un "lider patriot al Comunităţii Chineze de peste mări" şi "un filantrop", dar peste noapte Hu a fost arestat fiind acuzat de implicare în crima organizată şi conform avocatului său, Wan Shihua, este interogat şi torturat în închisoare.

Hu, în vârstă de 54 de ani, este, de asemenea, cunoscut sub numele de Hu Weisheng şi Hu Vincent, are un paşaport american şi este rezident permanent în Hong Kong. Acesta este preşedintele unei companii imobiliare în Huizhou şi CEO al unei companii de fructe en-gros în Foshan, provincia Guangdong.

La 22 iulie 2012, autorităţile au trimis 300 de poliţişti înarmaţi într-o descindere la birourile deţinute de Hu. Oficialii au declarat că 43 de persoane, printre care şi Hu, au fost arestaţi fiind acuzaţi de răpire, şantaj, incendiere, contrabandă şi de susţinerea operaţiunilor ilegale cu jocuri de noroc.

Hu a fost de atunci reţinut, iar autorităţile chineze refuză să-i recunoască cetăţenia americană şi să accepte ca oficialii consulari ai SUA să-l viziteze. Fiul lui Hu, Kenny Hu, a aflat despre situaţia tatălui său mai târziu, prin intermediul avocatului.

La 30 decembrie, Kenny Hu a organizat un miting pentru salvarea tatălui său, cu ajutorul Organizaţiei Chineze de Protecţie a Drepturilor Omului cu sediul în Los Angeles. Hu a precizat că tatăl său este un om de afaceri caracterizat prin integritate morală. Acesta a adăugat că, potrivit avocatului său, care l-a vizitat pe tatăl său în închisoare, acesta a fost torturat de poliţie cu scopul de a-l forţa să semneze o mărturisire.

"Poliţia i-a pus în faţă o mărturisire deja pregătită şi l-au bătut până când a semnat-o. Cei aproximativ 40 de angajaţi ai săi au avut parte, de asemenea, de acelaşi tratament", a declarat Kenny Hu la miting.

Kenny Hu a absolvit şi şi-a luat doctoratul la Universitatea Medicală din Chicago anul trecut, dar a renunţat de atunci la meseria lui şi s-a concentrat pe salvarea tatălui. Acesta şi-a vândut, de asemenea, casa din Los Angeles pentru a acoperi cheltuielile juridice ale tatălui său.

Avansarea prin linguşire

Zhang Zihao, fost preşedinte al Asociaţiei Chineze din Los Angeles, a declarat pentru The Epoch Times că Vincent Hu a fost membru fondator al Asociaţiei Naţionale pentru Unificarea Paşnică a Chinei, cu sediul în Los Angeles, înfiinţată în noiembrie 2004, un grup care promovează reunificarea Taiwanului cu China continentală. Zhang a declarat, de asemenea, că Hu "a ridicat steaguri chineze pentru a atrage favoruri din partea guvernului comunist din China".

Potrivit membrilor comunităţii americane chineze din Los Angeles, Hu a ridicat primul steag comunist chinez în Chinatown din Los Angeles, în martie 2005, stârnind o furtună de controverse în comunitatea americană chineză.

Kenny Hu a declarat că nu era conştient de acest incident particular, dar a recunoscut că tatăl său a găzduit de multe ori oficialii chinezi ce vizitau Statele Unite ale Americii şi că el a făcut unele dintre aceste lucruri pentru a atrage şi a câştiga favoruri din partea autorităţilor chineze.

"Nu a făcut asta pentru că era de acord cu abordările Partidului Comunist Chinez. Vroia doar să facă lucrurile mai simple atunci când mergea în China", a declarat Hu. "A fost pentru binele familiei sale, a rudelor şi a oraşului său natal".

Potrivit lui Kenny Hu, tatăl său este un filantrop care a donat 70% din activele sale, în valoare de aproximativ 20 de milioane de yuani (aproximativ 3 milioane de dolari), în scopuri caritabile.

Într-un articol din aprilie 2012 postat online de ziarul chinez controlat de stat, Cotidianul Poporului, s-a relatat că în 1998 Hu şi cei doi fraţi ai săi au donat 3.600.000 de yuani (aproximativ 600.000 de dolari) pentru a construi o şcoală în Huizhou, pentru a-l onora pe tatăl lor. În 2004, Hu a organizat opt americani chinezi să investească 250 de milioane de yuani (aproximativ 40 milioane de dolari) în oraşul lor natal din China.

"Acum, cine te poate salva?"

Kenny Hu a declarat că acuzaţiile împotriva tatălui său sunt toate false şi sunt represalii din partea unui oficial corupt al poliţiei. Acesta a menţionat că tatăl său se afla într-un litigiu de lungă durată cu un oficial al poliţiei locale, pe nume Lin Qiang, în ce priveşte dreptul de proprietate asupra unei pieţe angro de fructe în Foshan. Potrivit lui Hu, Lin l-a arestat pe tatăl său în 2002 şi l-a ţinut închis timp de 11 luni, deoarece tatăl său a refuzat să cedeze.

"S-au luptat într-un proces care a durat 10 ani", a declarat Hu. "În februarie 2012, tatăl meu a câştigat în cele din urmă procesul şi controlul asupra pieţei. Ca urmare, Lin a mituit poliţia din Huizhou şi l-a arestat pe tatăl meu pe acuzaţiile de activităţi specifice bandelor".

Hu a precizat că Lin i-a spus odată tatălui său: "De ce nu mi-ai ascultat ordinele când erai în Statele Unite ale Americii? Acum, cine te poate salva? Nici Obama sau Xi Jinping, nu va fi capabil să te ajute. Eu, Lin Qiang, sunt legea [aici]".

Li Zhuang, un avocat chinez care a fost închis timp de 18 luni şi căruia i-a fost anulată licenţa după ce clienţii săi au fost obligaţi să-l acuze în mod fals, a declarat pentru Organizaţia Chineză de Protecţie a Drepturilor Omului că "oficialii locali ai regimului chinez abuzează adesea de puterea lor. Situaţia lui Hu este un caz tipic în acest sens".

Kenny Hu a susţinut că încă din copilărie a ştiut că autorităţile chineze comuniste nu respectă drepturile omului. "Acum ştiu că regimul comunist chinez nu respectă legea", a precizat acesta. "Aceştia îl acuză pe tatăl meu că este membru al unei bande, dar regimul chinez este de fapt cea mai mare bandă dintre toate".