Ştefan Vlaston, despre dezastrul adus de actuala putere în domeniul educaţiei

Ştefan Vlaston, secretar executiv PMP
Ştefan Vlaston, secretar executiv PMP (facebook.com)

Vicepreşedintele PMP, profesorul Ştefan Vlaston, a declarat luni, în cadrul unui comunicat de presă, că rezultatele de la recent încheiatul Bacalaureat sunt consecinţa unor politici dezastruoase, puse în operă de PSD şi, în special, de fostul ministru al Educaţiei, Ecaterina Andronescu. Acesta remarcă că, şi în educaţie, se aplică zicala: „cine seamănă vânt, culege furtună”.

„Ne-am confruntat, în ultimii 10 ani, cu o adevărată conspiraţie împotriva educaţiei şi formării profesionale din România. Toţi elevii, aveau sau nu aveau resurse intelectuale specifice unui traseu liceal pretenţios, erau împinşi pe acesta, printr-un bacalaureat fraudat, pentru a cotiza apoi la fabricile de diplome universitare. Şi aceasta, în ciuda faptului că oferta din piaţa muncii se adresa în proporţie de 70-80% meseriaşilor, absolvenţilor de şcoli profesionale, care nu mai există din 2003, când au fost desfiinţate de ministrul Ecaterina Andronescu”, a afirmat Vlaston.

Actualele rezultate slabe de la bacalaureat sunt, în opinia liderului PMP, o consecinţă a modului în care a fost consolidat sistemul de educaţie, care nu le oferă elevilor mai multe trasee educaţionale, pentru a şi-l alege pe acela care se potriveşte resurselor, înclinaţiilor şi talentelor proprii. Iar, cum piaţa muncii de calitate stă la baza unei economii performante şi competitive, Vlaston evidenţiază că şi lipsa muncitorilor calificaţi este o cauză a stagnării economiei româneşti actuale.

„Încercarea de a readuce şcoala la ce ar trebui să fie, în mandatul Boc-Funeriu, a fost stopată şi blocată de către actuala putere prin măcelărirea Legii Educaţiei Naţionale cu ajutorul a cinci Ordonanţe de Urgenţă succesive. În ultimii patru ani, 330.000 de elevi au parcurs liceul degeaba. N-au luat bacalaureatul sau nu s-au prezentat la examen. 330.000 de destine frânte, de energii şi resurse irosite, atât din partea familiilor cât şi a statului, care a aruncat banii pe fereastră. Aceşti elevi n-au învăţat nici meserie, nici suficientă teorie să facă faţă în învăţământul superior. Piaţa muncii îi respinge şi trebuie să reînceapă formarea profesională de la zero”, a mai declarat Ştefan Vlaston.

Mai grav, în opinia acestuia, este că se constată un fenomen de abandon masiv, la trecerea de la clasa a VIII-a la clasa a IX-a. Practic, elevii şi familiile fug de şcoală, pentru că au constatat că aceasta nu le oferă competenţele necesare cerute de angajatori.

„Teoriile şi politicile Ministerului Educaţiei ignoră aceste probleme cu adevărat grave, încercând să pună petece pe un sistem distrus şi, în consecinţă, neatractiv. Cum problemele nerezolvate ale şcolii şi formării profesionale afectează societatea românească pentru mulţi ani de acum înainte, este cazul să reflectăm şi asupra dezastrului adus de actuala putere în acest domeniu extrem de sensibil”, a concluzionat vicepreşedintele PMP.