Ştefan Gligor: Chiar acum asistăm la cea mai gravă crimă împotriva poporului – uzurparea puterii în stat
alte articole
Şedinţa Comisiei Parlamentare Juridice de săptămâna trecută care, potrivit experţilor, a avut loc în lipsa oricărui cadru legal - fiind prezentat un aviz consultativ vizavi de dreptul cetăţenilor de a desfăşura un referendum legislativ, a ridicat multe semne de întrebare privind suveranitatea statului Republicii Moldova şi respectării Constituţiei.
Preşedintele grupului de iniţiativă pentru referendum legislativ privind aprobarea sistemului electoral pentru alegerea deputaţilor în Parlamentului RM, Ştefan Gligor, a explicat luni în cadrul unei conferinţe de presă, că recent Comisia Electorală Centrală (CEC) a expediat în adresa Parlamentului Republici Moldova un demers prin care a solicitat să fie interpretate mai multe articole din Codul Electoral al RM cu privire la care cei şase membri CEC au suspiciuni cum că ar genera anumite incertitudini privind dreptul cetăţenilor de a-şi exercita suveranitatea în acest stat.
Considerându-l un demers ridicol şi lipsit de orice logică juridică pentru că pune sub semnul întrebării conceptul suveranităţii, Ştefan Gligor, director de programe în cadrul Centrului de Politici şi Reforme (CPR) a reiterat că interpretarea legii o poate face doar Parlamentul şi nicidecum Comisia Juridică. Însă parlamentarii, într-un mod absolut netransparent şi neclar, în loc să se întrunească şi să dezbată, au transmis acest demers Comisiei Juridice care nu are competenţă să examineze astfel de demersuri.
”De asta am insistat şi am ajuns să asistăm la şedinţă unde contrar competenţelor şi oricărei logici, Comisia Juridică a examinat demersul CEC care nu îi era adresat şi a emis un aviz consultativ – o hârtie fără valoare juridică care nu produce consecinţe juridice şi este doar o opinie a deputatului PD Sergiu Sîrbu, care este, în opinia noastră, un jurist mercenar care lucrează astăzi pentru PD şi scrie acolo ce le trebuie lor ca procesul de uzurpare în acest stat să continue”, a declarat Ştefan Gligor.
Cu toate că li s-a permis doar să asiste la şedinţa Comisiei Juridice, experţii s-au simţit nevoiţi să intervină, considerând că acţiunile Comisiei vizează în mod direct pe fiecare cetăţean al Republicii Moldova şi inclusiv normele şi principiile fundamentale de construcţie a statelor de drept şi democratice.
În context, preşedintele grupului de iniţiativă a ţinut să specifice că lucrurile care au servit drept temei pentru contradicţia dintre ei şi aleşii poporului sunt fundamentale, întrucât ar fi vorba de faptul că cetăţenilor le scapă un proces continuu care se întâmplă chiar acum şi anume ”uzurparea puterii în stat, cea mai gravă crimă împotriva poporului”.
”Dacă la început erau uzurpate de trei componente, una din acele componente, PD sub conducerea lui Plahotniuc, iar ulterior însuşi Plahotniuc sub umbrela PD a reuşit să-i anihileze pe ceilalţi adversari şi astăzi să devină beneficiarul procesului de uzurpare. Acum se încearcă, utilizând instrumentele capturate/uzurpate în acest stat, să ni se taie acest drept la iniţiativă, să fie negat în mod definitiv prin tot felul de simulări şi astfel să-şi păstreze instituţiile uzurpate care li se subordonează astăzi”, a conchis directorul de programe CPR Moldova.