Avocat, despre demisia ministrului Justiţiei din RM: Este o mişcare onorabilă, indiferent de critici sau de aplauze

Preocuparea este cine va veni la Ministerul Justiţiei şi dacă va prelua măcar în parte cele iniţiate de Tănase. Ori justiţia şi respectarea drepturilor individului reprezintă problema numărul unu a RM, consideră Eduard Digore.
Eduard Digore, unul din avocaţii diasporei în dosarul privind încălcarea dreptului la vot (facebook.com)
Ştefan Sârbu
12.03.2018

În contextul declaraţiei ministrului Justiţiei, Alexandru Tănase, potrivit căreia în următoarele zile va depune cererea de demisie, Eduard Digore, unul dintre avocaţii diasporei susţine că intenţia oficialului ar fi o mişcare onorabilă, indiferent de critici sau de aplauze. Mai mult, acesta menţionează că nu-şi aminteşte vreo acţiune similară din partea unui demnitar în istoria politică recentă a Republicii Moldova.

Avocatul a ţinut să sublinieze că funcţia şi demnitatea publică nu trebuie asimilate şi confundate cu persoana care o exercită. ”Oricum va fi rău, că-ţi dai demisia sau că nu ţi-o dai! Aşa-i la noi.”

În opinia lui Eduard Digore, puţini pot înţelege că instituţia publică pe care o conduci este mai presus de situaţia şi interesul personal. Trebuie să creştem cultura în “lăsarea” unui post atunci când ştim că demnitatea publică poate fi periclitată de unele circumstanţe legate de propria persoană.

”Preocuparea mea personală este cine va veni în fruntea acestui Minister cheie şi dacă va prelua măcar în parte cele declarate de către domnul Tănase! Ori justiţia şi respectare drepturilor individului, împreună, sunt problema numărul unu a acestei ţări”, a conchis avocatul.

Menţionăm că postul de televiziune Jurnal TV a publicat, pe 9 martie, o înregistrare în care se presupune că este o discuţie dintre Alexandru Tănase şi Veaceslav Platon. Principalul subiect al discuţiei este schema şi persoanele implicate în jaful bancar. Chiar dacă ministrul Justiţiei notează că nu există nimic interesant în convorbirea telefonică făcută publică, acesta şi-a anunţat duminică intenţia de a demisiona invocând faptul că nu va putea face reformele necesare în justiţie pentru că „încrederea publică” în integritatea sa ca funcţionar public ar fi „periclitată”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor