Ştefan Fule: moldovenii vor putea călători în spaţiul Schengen fără vize

Din luna octombrie 2014 cetăţenii Republicii Moldova vor putea călători în spaţiul Schengen fără vize. Despre aceasta a declarat Comisarul european pentru Extindere şi Politică Europeană de Vecinătate, Ştefan Fule, luni, în cadrul unei conferinţe video cu jurnaliştii din R.Moldova şi Georgia.
Ştefan Fule,Comisarul European pentru Extindere (Epoch Times România)
Tatiana Chiriac
26.11.2013

Din luna octombrie 2014 cetăţenii Republicii Moldova vor putea călători în spaţiul Schengen fără vize, a declarat Comisarul european pentru Extindere şi Politică Europeană de Vecinătate, Ştefan Fule, luni, în cadrul unei conferinţe video cu jurnaliştii din R.Moldova şi Georgia.

Potrivit "Infotag", oficialul a menţionat că pentru Moldova este foarte important să parafeze Acordul de Asociere şi Liber Schimb cu UE în cadrul summitului de la Vilnius, adică, până expiră mandatul actualei componenţe a Parlamentului European şi Comisiei Europene.

"După summitul de la Vilnius vom desemna trei-patru reforme care trebuie implementate în Moldova până la semnarea Acordului de Asociere cu UE în a doua jumătate a lunii septembrie 2014. De asemenea, vom include Moldova în lista ţărilor ai căror cetăţeni pot călători în spaţiul Schengen fără a avea nevoie de vize", a comunicat comisarul european.

Potrivit oficialului, prin intermediul acestor reforme vor fi create condiţii care vor permite integrarea eficientă a Moldovei în spaţiul european. Fule a menţionat că UE respectă alegerea Ucrainei de a sista procesul de semnare a Acordului de Asociere la Vilnius, precizând că aceasta are tot dreptul să-şi aleagă cursul politic.

"Cazul Ucrainei încă mai este valabil. Nu este exclus că în acest răstimp sursele financiare destinate Ucrainei vor fi direcţionate unui alt partener", a spus demnitarul.

"R.Moldova îi va trebui mai puţin timp pentru parafarea şi semnarea acordului decât Ucrainei, care a irosit cu un an mai mult, iar acum posibil chiar doi. UE încearcă să ia cât mai rapid toate deciziile şi să adune documentele necesare, care uneori numără şi o mie de pagini", a comunicat Fule.

În ceea ce priveşte opoziţia şi comentariile Kremlinului privitor la integrarea europeană a Moldovei, oficialul a menţionat că UE discută cu Moscova, explicând că integrarea în UE a ţărilor "Parteneriatului Estic" nu înseamnă blocarea relaţiilor acestora cu Rusia.

"Iar opinia opoziţiei, în orice ţară democrată, trebuie să fie ascultată", a spus comisarul european.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor