Reuniunea a XIV-a a Comitetului de Cooperare Republica Moldova-Uniunea Europeană a avut loc la Chişinău
Reuniunea a XIV-a a Comitetului de Cooperare Republica Moldova - Uniunea Europeană a avut loc, miercuri, la Chişinău. Evenimentul a fost dedicat bilanţului anului în dezvoltarea relaţiilor dintre R.Moldova şi UE, dar şi discuţiilor privind pregătirile pentru summitul de la Vilnius al "Parteneriatului Estic", care va avea loc la sfârşitul săptămânii viitoare.
Viceministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Moldovei, Iulian Groza, care a prezidat şedinţa, şi şeful subdiviziunii pentru Parteneriatul Estic din cadrul Serviciului European de Acţiuni Externe, Dirk Schuebel, s-au declarat satisfăcuţi de "succesele realizate anul acesta în dezvoltarea cooperării RM-UE".
"Pe parcursul anului curent, cooperarea noastră s-a dezvoltat cu succes. Suntem hotărâţi să parafăm Acordul de Asociere cu UE, inclusiv regimul de liber schimb. De asemenea suntem satisfăcuţi de raportul privind îndeplinirea de către Moldova a condiţiilor pentru liberalizarea regimului de vize. În plus, au fost implementate multe proiecte sectoriale, inclusiv, în energetică, în dezvoltarea infrastructurii, în sfera socială", a spus Groza.
La rândul său, Dirk Schuebel, care până la 1 septembrie a condus Delegaţia UE în R.Moldova, a declarat că "este fericit să revină în ţara care i-a devenit o a doua casă". Felicitând Moldova cu ocazia succeselor obţinute, oficialul a menţionat faptul că Moldova "a devenit prima ţară a "Parteneriatului Estic" care a îndeplinit integral condiţiile pentru liberalizarea regimului de vize".
"Comisia Europeană va interveni pe lângă Consiliul Europei cu propunerea de liberalizare a regimului de vize pentru cetăţenii Moldovei. Apreciez optimist perspectivele de adoptare a deciziei în acest sens în termenele convenite", a spus Schuebel, care a ezitat să răspundă direct la întrebarea dacă Moldova va obţine regimul fără vize cu UE din 1 ianuarie 2015 sau mai devreme.
Întrebat cum ar putea fi influenţată relaţia UE cu Moldova de eventuala nesemnare de către Ucraina a Acordului de Asociere cu UE, Groza s-a declarat convins că relaţiile Moldovei cu UE se vor consolida indiferent de relaţiile cu alte ţări. Cooperarea în "Parteneriatul Estic" se construieşte diferenţiat, în funcţie de meritele fiecărei ţări şi principiul "mai mult pentru mai mult". Suntem gata să parafăm Acordul de Asociere cu UE, ca să-l semnăm în viitor. Nu încape nicio îndoială că Moldova îşi va continua calea de integrare europeană, iar relaţiile cu UE nu vor face decât să se întărească, a subliniat Groza. Dirk Schuebel a declarat că UE "îşi edifică relaţia cu fiecare ţară în mod individual".
El şi-a exprimat speranţa că Ucraina va îndeplini condiţiile pentru semnarea Acordului de Asociere cu UE, dar a spus că această situaţie "nu poate avea impact asupra relaţiilor cu Moldova". "Cu Moldova noi avansăm în plină viteză spre parafarea Acordului de Asociere şi adoptarea deciziilor ulterioare", a reiterat Schuebel.