Deutsche Welle: Cel mai exemplar participant al "Parteneriatului Estic" se pare că va fi Republica Moldova

Cel mai exemplar participant al "Parteneriatului Estic" se pare că va fi Republica Moldova, care a fost cea mai consecventă în dorinţa de a adera la UE. Aceasta este opinia cunoscutului ziar german Deutsche Welle (DW), care a analizat pe paginile sale cine şi ce va semna în cadrul summitului de la Vilnius.
Tatiana Chiriac
18.11.2013

Cel mai exemplar participant al "Parteneriatului Estic" se pare că va fi Republica Moldova, care a fost cea mai consecventă în dorinţa de a adera la UE. Aceasta este opinia cunoscutului ziar german Deutsche Welle (DW), care a analizat pe paginile sale cine şi ce va semna în cadrul summitului de la Vilnius.

Potrivit "Infotag", publicaţia menţionează că "autorităţile ţărilor europene laudă Moldova pentru reformele efectuate şi pentru faptul că în Moldova nu există probleme evidente cu democraţia, ca în alte ţări ale "Parteneriatului Estic". Potrivit DW, Chişinău şi Bruxelles planifică la Vilnius să parafeze Acordul de Asociere şi să-l semneze în 2014, adică până expiră mandatul actualei componenţe a Comisiei Europene.

La două săptămâni până la summit-ul de la Vilnius preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a făcut o declaraţie senzaţională. Potrivit lui, Comisia Europeană va recomanda Consiliului UE abolirea regimului de vize cu Republica Moldova. Astfel, Moldova poate obţine de la UE ceea ce pentru alte ţări este practic cel mai important aspect al colaborării cu Bruxellesul - dreptul de a călători fără vize în Europa.

"Declaraţia lui Barroso este exemplul funcţionării principiului "mult pentru mai mult". Este unul din noile principii ale Politicii europene de vecinătate, în cadrul căreia activează "Parteneriatul Estic".

Acest principiu funcţionează după regula: mai multe reforme implementate înseamnă mai mult suport din partea Bruxelles-ului", se spune în articol. Autorii acestuia menţionează că Moldova este urmată de Georgia, care, de asemenea, planifică să parafeze Acordul de Asociere cu UE la Vilnius şi să-l semneze în 2014.

In ceea ce priveşte favoritul UE - Ucraina, potrivit DW, aceasta pierde din poziţie.

"Ucraina a fost prima care a finisat negocierile privitor la Acordul de Asociere, care presupune şi crearea Zonei de Liber Schimb. Acest fapt s-a întâmplat în 2011. Însă procesele de judecată şi condamnarea ex-premierului Iulia Timoşenco, precum şi dosarele penale pe numele altor reprezentanţi ai opoziţiei, au generat critici din partea UE la adresa Ucrainei. În 2012, Bruxellesul a amânat parafarea documentului. În cadrul summit-ului de la Vilnius, UE şi Ucraina intenţionează să-l semneze. Însă, acest fapt se va întâmpla doar în cazul în care Ucraina va îndeplini una din condiţiile principale ale Bruxelles-ului - să înceteze practica justiţiei selective. Ceea ce înseamnă că, atât timp cât Iulia Timoşenco se află în închisoare, Bruxelles-ul nu va semna Acordul de Asociere", se accentuează în articol.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor