Statul spaniol va localiza toate telefoanele mobile din Spania timp de opt zile

Tehnologia a facut interceptarea telefoanelor fixe extrem de usoara, dat interceptarea celor mobile presupune de multe ori ascultarea unor zeci de mii de linii ale altora.
Tehnologia a facut interceptarea telefoanelor fixe extrem de usoara, dat interceptarea celor mobile presupune de multe ori ascultarea unor zeci de mii de linii ale altora.

Statul spaniol va analiza toate telefoanele mobile ale populaţiei spaniole (şi nu numai) timp de opt zile. Face acest lucru pentru a analiza, la scară largă, comportamentul cetăţenilor: ce deplasări fac, la ce oră şi unde merg în vacanţă, în special. În teorie, obiectivul este acela de a determina unde trebuie consolidate serviciile publice şi infrastructura.

Concret, Institutul Naţional de Statistică va analiza deplasarea telefoanelor mobile pe parcursul a patru zile lucrătoare ale lunii noiembrie - în perioada 18 - 21 noiembrie - şi în weekendul următor. Vor fi colectate, de asemenea, datele în trei zile de vacanţă: ziua de Crăciun şi, de asemenea, pe 20 iulie şi 15 august în vara următoare, potrivit El País.

Responsabili cu prelucrarea acestor date vor fi cei trei operatori principali cu antene proprii: Movistar, Vodafone şi Orange. Ei vor împărţi teritoriul întregului stat în zone cu 15.000 de locuitori în medie şi vor furniza datele vizând grupurile, fără posibilitatea de a detalia deplasările fiecărui utilizator.

Statul spaniol va cunoaşte deplasările făcute în fiecare zi

Pe parcursul celor patru zile, va fi analizată poziţia telefoanelor între orele 12 noaptea şi şase dimineaţa, pentru a stabili locul în care locuieşte. Apoi, între orele nouă dimineaţa şi şase după-amiază, mişcările vor fi examinate pentru a studia deplasările pentru studiu, serviciu etc.

Cu toate aceste date, va fi posibilă analizarea deplasărilor între oraşe în fiecare zi, ce locuri pot fi considerate cartierele în care dorm, câte persoane schimbă oraşele pentru a lucra sau câte deplasări există într-o zonă a Spaniei pe parcursul zilei.

Cu această statistică, se aşteaptă ca municipalităţile şi guvernele să determine liniile de transport, să ştie ce infrastructură trebuie îmbunătăţită şi câte resurse să solicite. De asemenea, se poate evalua comportamentul populaţiei la sfârşit de săptămână şi sărbători.

Experţii cred că este ilegal

Dar există deja voci critice în ceea ce priveşte această utilizare a datelor utilizatorului. Institutul Naţional de Statistică asigură că, deoarece datele vor fi anonime, nu există nicio încălcare a legii privind protecţia datelor.

Unii experţi susţin însă că această utilizare a datelor este ilegală: legea prevede că operatorii pot utiliza big data pentru diverse presupuneri, dar nu pentru utilizări statistice. În orice caz, operatorii nu vor primi sancţiuni, deoarece legea spaniolă nu prevede acest lucru.

Aceste noi tehnici de colectare a datelor ar trebui să ajute Institutul Naţional de Statistică să economisească bani deoarece nu trebuie să angajeze pesoane special pentru a cunoaşte toate aceste date şi a pregăti recensământul. De asemenea, vor fi extrase informaţii din Registrul municipal, cadastru şi securitate socială, printre altele. Totul pentru a economisi peste 150 de milioane de euro din cuferele statului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură