Ce fac japonezii cu maşinile închiriate dacă nu le mişcă din loc?

O anchetă, efectuată de către compania de „car sharing” Orix, şi publicată de ziarul Asahi Shimbun, a avut un rezultat surprinzător.
Maşină (screenshot tramite foto Asahi Shimbun)
Mioara Stoica
11.07.2019

„Nu am înţeles încă ce fac clienţii cu maşinile noastre. Singurul lucru pe care îl putem afirma este că, din datele colectate, un număr mare de persoane le închiriază dar nu le conduc.” Aceasta a fost descoperirea deconcertantă a companiei de partajare a maşinilor Orix, în vara anului 2018. Compania cu 230.000 de utilizatori s-a consultat, de asemenea, şi cu rivalul său, Times24, care are 1,2 milioane de clienţi şi care a observat aceeaşi anomalie. Maşinile erau returnate fără să fie „parcursă nicio distanţă".

Cele două companii au decis să facă un studiu printre utilizatorii lor pentru a înţelege ce se întâmplă. Motivul nu a fost doar curiozitatea ci şi faptul că pofitul lor provine în special din numărul de kilometri parcurşi. Ceea ce a ieşit la iveală a fost surprinzător, chiar şi pentru ei. Mulţi japonezi nu le folosesc pentru a călători de la un punct A la un punct B. Practic, ei nu le mişcă, ci le folosesc ca spaţiu pentru diferite activităţi.

Ziarul Asahi Shimbun a relatat că există persoane care trag un pui de somn, care folosesc maşina ca spaţiu de lucru, care au folosit-o pentru a depozita obiecte sau bagaje sau care îşi încarcă telefoanele mobile. „Am închiriat-o să mănânc ceva ce mi-am cumpărat dintr-un supermarket, pentru că nu am putut găsi alt loc unde să mănânc”, a spus un angajat în vârstă de 31 de ani din Tokyo. „De obicei, singurul loc în care pot să trag un pui de somn, în timp ce-mi vizitez clienţii, este într-o cafenea cu internet din faţa gării, însă închirierea unei maşini este mai ieftină”, ​​a spus un altul.

Şi mai sunt şi cei care se uită la televizor, cei care se îmbracă pentru Halloween, cei care exersează cântatul sau conversaţia în limba engleză. Pe scurt, se întâmplă de toate, cu excepţia condusului şi a deplasării către o destinaţie.

Carsharing-ul în Japonia este foarte popular şi ieftin. Costul este de aproximativ 400 de yeni (mai puţin de 4 dolari) pentru o jumătate de oră şi există mai mult de 12.000 de locuri de parcare dedicate în întreaga ţară. Faptul că locuitorii decid să folosească maşinile de închiriat aşa cum cred ei că le este mai util poate fi, de asemenea, un lucru bun. Problema apare, potrivit ziarului japonez, dacă, în timp ce îşi desfăşoară activităţile, clienţii lasă motorul pornit. Cu siguranţă acest lucru nu este de bun augur pentru mediul înconjurător. Şi asta se întâmplă de foarte multe ori.

Articol de referinţă: The Asahi Shimbun: Growing number of car-sharing users don’t rent cars for driving

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor