Pompeo susţine că Huawei a minţit în privinţa relaţiilor sale cu guvernul comunist chinez
alte articole
SUA a acuzat în repetate rânduri compania hi-tech chineză de instalarea unor backdoors (uşi ascunse) în echipamentele sale pentru a permite Beijingului să desfăşoare operaţiuni de spionaj şi atacuri cibernetice, însă acest lucru a fost negat de Huawei. Pe lângă interzicerea utilizării echipamentelor Huawei pe teritoriul american, administraţia SUA a făcut presiuni asupra ţărilor asiatice şi europene să refuze la rândul lor accesul companiei chineze la construirea reţelelor 5G.
Într-un interviu acordat CNBC, secretarul de stat american Mike Pompeo a reiterat faptul că Washingtonul susţine că Beijingul reprezintă o adevărată ameninţare pentru securitatea naţională americană şi a precizat că din cauza acestui lucru tot mai multe companii americane vor suspenda legăturile cu Huawei. El a adăugat că Departamentul de Stat american depune eforturi pentru a face ca acest lucru să se întâmple.
De asemenea, Pompeo a respins ca fiind “false” asigurările anterioare ale Huawei că nu cooperează cu guvernul chinez pentru a instala backdoors în echipamentele sale şi l-a acuzat pe directorul general al companiei, Ren Zhengfei, că a minţit poporul americani şi cetăţenii lumii. Secretarul de stat a susţinut că, pe baza legii chineze, Huawei este obligată să coopereze cu guvernul comunist.
Pompeo a mai afirmat că Huawei are legături profunde şi cu Partidul Comunist Chinez, adăugând că “acea conectivitate, existenţa acelor conexiuni, expune riscului informaţiile americane care trec prin acele reţele”.
Anterior, Washingtonul a interzis utilizarea echipamentelor de telecomunicaţii ale Huawei în SUA, invocând temeri că gigantul chinez a instalat backdoors pentru a spiona cetăţenii americani. De asemenea, Casa Albă a interzis ca Huawei şi alte 70 de firme afiliate chineze să obţină tehnologie americană. Huawei a negat în repetate rânduri că îşi spionează utilizatorii în favoarea guvernului chinez şi chiar s-a oferit să semneze aşa-zise acorduri “no-spy” (privind interzicerea spionajului) cu guvernele străine.
Măsura guvernului american a determinat Google să anunţe în urmă cu câteva zile că retrage licenţa Huawei de a folosi sistemul de operare pentru telefoanele mobile Android, forţând compania chineză să se bazeze pe o versiune open a programului, potrivit Deutsche Welle. Astfel, noile smartphone-uri Huawei nu vor mai avea acces la servicii precum Gmail, Maps şi YouTube sau update-uri pentru securitate.
La scurt timp, diverse companii hi-tech americane de top au suspendat livrările de programe şi echipamente companiei Huawei. Potrivit Bloomberg, producători de cipuri, inclusiv Intel, Qualcomm, Xilinx şi Broadcom, au anunţat angajaţii că până la noi ordine nu vor mai furniza produse companiei Huawei.
În plus, SUA a avertizat aliaţii europeni să evite utilizarea echipamentelor Huawei în reţelele lor 5G, ameninţând că, în caz contrar, îşi va revizui politica de distribuire a informaţiilor cu respectivele guverne. Un raport media a sugerat, de asemenea, că Departamentul de Stat american a făcut presiuni asupra Coreei de Sud să renunţe la echipamentele LG, deoarece acestea ar conţine componente produse de Huawei.