Statul Islamic pus la zid de coaliţia condusă de ruşi în Siria

Armata siriană a înregistrat în această săptămână o serie de victorii în faţa Statului Islamic. Situaţia se va complica şi mai mult în Siria în condiţiile în care China şi-a anunţat intenţia de a se implica militar în acest conflict.
Un avion de luptă rusesc Su-24M decolează de la baza aeriană Hmeimim din Siria.
Un avion de luptă rusesc Su-24M decolează de la baza aeriană Hmeimim din Siria. (Captură Foto)

Forţele teroriste din Siria au bătut în retragere în această săptămână după ce armata siriană, susţinută de atacurile aeriene ruseşti, a înregistrat miercuri o serie de victorii majore.

Forţa Aeriană Siriană a distrus poziţii ale Statului Islamic (cunoscut sub numele de ISIS, ISIL sau Daesh) în Lattakia, Homs, Damasc, Deir Ezzur, Alep, Dara’a şi Hama, a raportat agenţia de ştiri Fars, citând surse de la sol.

Forţele armatei siriene au capturat un centru de concentrare al teroriştilor în Dara’a al-Balad, mai multe fortăreţe inamice în provincia Hama şi aproximativ 20 de centre de întâlnire a teroriştilor în oraşul Manbaj, din provincia Alep. Artileria siriană a lovit, de asemenea, poziţii teroriste în satul Mansoura, arată website-ul Tru News.

La recentele rezultate ale armatei siriene a contribuit şi campania de lovituri aeriene ruse care a început la 30 septembrie 2015, la cererea liderului sirian Bashar al-Assad.

În plus, China ia în considerare să intervină în războiul din Siria. Întrebarea unui oficial al Apărării, citat de Washington Times, nu s-a referit la perioada de timp când se vor implica [chinezii] în conflictul sirian, ci de partea cui o vor face.

Alianţele economico-politice recente ale Beijingului i-au făcut pe mulţi să speculeze faptul că statul comunist va alege tabăra rusă, în locul coaliţiei globale conduse de SUA care luptă împotriva Daesh. De asemenea, unii consideră că această coaliţie siriano-rusă oferă sprijin material grupării teroriste, în loc să o distrugă.

Secretarul american al Apărării Ashton Carter a confirmat miercuri, în timp ce s-a adresat soldaţilor Diviziei 101 Aeropurtate de la Fort Campbell, Kentucky, că SUA are comandouri la sol în Siria, implicate în operaţiuni speciale de colectare de informaţii, vizarea forţelor inamice şi oferirea de asistenţă şi consiliere a forţelor rebele locale.

Carter a precizat că forţele de elită ale SUA trimit un mesaj clar, atât pentru Daesh cât şi pentru opoziţia siriană moderată – acela că SUA şi coaliţia pe care o conduce va învinge în această luptă.

Obiectivul comandourilor americane, a declarat Carter, este acela de a crea condiţii bune de acţiune pentru susţinerea forţelor rebele siriene, deşi el nu a indicat în mod specific care sunt acele forţe, sau diferenţa dintre ele şi forţele Statului Islamic care ocupă vaste teritorii în Siria şi Irak.