Cei trei acuzaţi de înşelarea clienţilor ENEL Muntenia cercetaţi în libertate
alte articole
Tribunalul Bucureşti a respins propunerea de arestare preventivă înaintată de procurorii DNA pentru vicepreşedintele ANRE Claudiu Dumbrăveanu, directorul Enel, Florin Gugu, şi asociatul firmei ElectroAlfa Internaţional, Gheorghe Ciubotaru, cercetaţi într-un dosar de corupţie. Decizia nu este definitivă şi poate fi contestată la Curtea de Apel Bucureşti.
Cei trei au fost reţinuţi joi, sub acuzaţia de luare şi respectiv dare de mită. Dumbrăveanu, fost angajat al firmei ElectroAlfa înainte să ajungă vicepreşedinte ANRE, este acuzat că ar fi intervenit la ENEL pentru ca instituţia să încheie un contract cu firma ElectroAlfa, companie producătoare de echipamente electrice, controlată de omul de afaceri Gheorghe Ciubotaru - cel mai bogat botoşănean, inclus în Top 300 Capital cu o avere estimată la 22 milioane de euro. În baza aranjamentelor făcute de "triunghiul" infracţional, mecanismul de formare a preţului final din facturile plătite de consumatori a fost distorsionat, clienţii finali ai ENEL Distribuţie Muntenia fiind înşelaţi cu 2,5 milioane de euro.
Concret, ENEL Distribuţie Muntenia a impus o dublă taxare a certificatelor verzi către consumatori în 2012. În urma descoperirii acestei duble taxări, ENEL ar fi trebuit sancţionată cu reducerea tarifelor cu un procent de 6%. Procurorii susţin însă că vicepreşedintele ANRE, Claudiu Dumbrăveanu cu directorul Florin Gogu de la Enel au făcut ca sancţiunea să fie de doar 1,3% în loc de 6%, ceea ce se traduce printr-un câştig de 2,5 milioane de euro pentru Enel. Anchetatorii susţin că Dumbrăveanu a condiţionat ajutorul de acordarea unor contracte către firma ElectroAlfa International patronată de Gheorghe Ciubotaru, în valoare totală de 407.199,10 lei.
Ulterior, Dumbrăveanu a continuat să acorde sprijin către ENEL, în diferite modalităţi, în baza înţelegerii anterioare privitoare la atribuirea unor contracte către firma ElectroAlfa Internaţional. De exemplu, la 2.10.2013, Dumbrăveanu l-a contactat pe Gugu, comunicându-i că a intervenit pentru majorarea unui spor de eficienţă în beneficiul ENEL de la 25% la 50%.
De asemenea, la 3.10.2013, Dumbrăveanu l-a anunţat pe Gugu Florin, prin intermediar, despre faptul că un control aflat în curs de derulare la ENEL face parte din programul anual, precum şi că nu are nicio reclamaţie la bază, informarea fiind făcută în urma temerilor exprimate de Gugu cu privire la scopul controlului.
Conform digi24, "caracatiţa” din energie a intrat în atenţia Uniunii Europene încă din 2012. România a fost avertizată că procedurile de numire a unor directori din ANRE ar fi „netransparente” şi „neconcurenţiale", unul dintre cei aflaţi pe lista neagră a comisarului european pentru energie, Gunter Oettinger, fiind chiar Claudiu Sorin Dumbrăveanu, fost angajat ElectroAlfa, ajuns vicepreşedinte ANRE.
La acest moment reprezentanţii Enel susţin că verifică datele conţinute în comunicatul DNA şi colaborează cu autorităţile în cadrul investigaţiei, potrivit unui comunicat al companiei.
"Verificăm datele conţinute de comunicatul de presă publicat de DNA. Colaborăm cu autorităţile pentru a clarifica situaţia şi, având în vedere stadiul investigaţiei, nu putem oferi alte informaţii în acest moment", declară reprezentanţii furnizorului de energie.