Justiţia sub asediu. Ludovic Orban lansează atacuri la adresa Liviei Stanciu şi a judecătorului Danileţ

Ludovic Orban
Ludovic Orban (timpolis.ro)

Prim-vicepreşedintele PNL, Ludovic Orban, s-a alăturat celor care, speculând scandalul Rarinca, femeia achitată după şase luni de arest preventiv, susţin că preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţiei, Livia Stanciu, ar trebui să demisioneze. Invitat la Antena 3, Orban a declarat joi seara ca şefa ÎCCJ are mai multe motive pentru care trebuie să-şi prezinte demisia din fruntea instituţiei pe care o conduce.

"Are mai multe motive pentru care trebuie să-şi dea demisia (Livia Stanciu - n.r.). Primul, că nu şi-a plătit o datorie. Nu poate fi un reper de moralitate o persoană care nu-şi plăteşte datoriile, care nu-şi recunoaşte datoriile. În al doilea rând, faptul că preşedintele ÎCCJ, care trebuie să fie omul cel mai credibil în materie de împărţire a dreptăţii, a putut să formuleze o plângere penală împotriva unei persoane care nu i-a făcut nimic.

Numai fiindu-i frică, probabil, că cine ştie ce i s-ar putea întâmpla dacă nu îşi plăteşte datoria. În al treilea rând, chiar şi din ce a declarat acum, declaraţia dnei Stanciu nu se referea la o anchetă CSM în cazul domniei sale sau în cazul procurorului sau judecătorilor care au pronunţat arestul preventiv ci se referea la ancheta Inspecţiei Judiciare dacă nu carecumva domnul Tăriceanu a încălcat puterea judecătorească.", a declarat liderul liberal.

Ludovic Orban a mai adăugat că CSM "este obligat să efectueze o anchetă serioasă în această speţă", declarându-se sceptic în ceea ce priveşte credibilitatea Consiliului Superior al Magistraturii, pe motiv că din compenţa acestui face parte judecătorul Cristi Danileţ:

"El (Danileţ n.r) ca membru al CSM-ului, organism care conduce această anchetă nu avea voie să iasă la televizor, să se pronunţe pe această speţă. Ori el a ieşit în mod special la televizor, pe post de detergent ca să dezinformeze opinia publică pe o speţă care este atât de clară şi limpede şi anume că, preşedinta ÎCCJ nu şi-a plătit o datorie către o persoană care era apropiată familiei, că a făcut o plângere penală împotriva unei persoane nevinovate şi mai ales că, eu nu pot să cred că mai multe complete au dat prelungire (la arestarea preventivă) de 6 luni", a declarat Orban, adăugând că Marianei Rarinca nu era un pericol public şi arestarea ei preventivă nu se justifică.

"Nu am mari speranţe în privinţa unui CSM în care se află un domn Danileţ, a concluzionat Orban, adăugând că arestul preventiv se dă de multe ori prea uşor.

"Eu mă despart de alţi colegi de-ai mei care spun că trebuie schimbata legea. Dar legeaa, aşa cum este ea astăzi, este aplicată prost şi este aplictă abuziv, şi astăzi legea spune foarte clar cum trebuie aplicat arestul preventiv. Şi mai puţin mă doare de Udrea, Sova şi aşa mai departe. Să ştiti că nu este dna Rarica singura cetăţeancă. Sunt persoane aflate în arest preventiv de doi ani şi jumătate." a mai adăugat liderul liberal.

Reamintim că numele Rarinca a ajuns unul din subiectele majore de dispute în spaţiul public după ce preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, i-a cerut marţi preşedintelui Iohannis să le înlăture din funcţie, prin demisie sau demitere, pe şefele DNA şi ICCJ, acuzându-le pe cele două că au trimis la închisoare, cu rea credinţă, o "femeie nevinovată", respectiv pe Mariana Rarinca.

Mariana Rarinca a fost acuzată de şantaj de şefa Curţii Supreme, Livia Stanciu, însă, după ce a stat şase luni în arest preventiv, a fost achitată, prin decizie definitivă, de Curtea de Apel Bucureşti. Şefa ÎCCJ a acuzat-o pe femeie că i-a cerut suma de 20.000 de euro pentru a nu face publice informaţii presupus compromiţătoare despre aceasta.

În replică la solicitarea lui Tăriceanu, Klaus Iohannis a răspuns că preşedintele ţării nu dispune de competenţele constituţionale sau legale de a înlătura din funcţie preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie sau procurorul-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, şi i-a reamintit şefului senatului că demisie este un act unilateral.

În ceea ce priveşte cazul Rarinca, Iohannis a precizat ca CSM este singura autoritate publică care are competenţa să se pronunţe cu privire la răspunderea disciplinară a judecătorilor şi a procurorilor.

Între timp, CSM a sesizat Inspecţia Judiciară după acuzaţiile lansate în spaţiul public de Tăriceanu, cerând să se dispună "verificări privind posibila încălcare a independenţei justiţiei prin afectarea autorităţii puterii judecătoreşti şi decredibilizarea sistemului judiciar, ca urmare a demersurilor instituţionale ale unor reprezentanţi ai Senatului României, a afirmaţiilor publice de dată recentă ale domnului Călin Popescu Tăriceanu, în calitate de Preşedinte al acestuia, precum şi a direcţiilor de dezbatere promovate de o parte a mass-mediei."

La rândul său, judecătorul Cristi Danileţ, membru CSM, a comentat miercuri, în cadrul unei intervenţii telefonice la postul B1 TV, cazul Marianei Rarinca, arătând că acesta nu este strigător la cer, aşa cum încearcă să-l prezinte Tăriceanu şi susţinătorii săi:

"Cazul despre care vorbiţi nu este strigător la cer. Adică există o procedură judiciară care s-a finalizat cu o altă soluţie decât cea aşteptată de victimă şi cea aşteptată de public, de exemplu, pentru că avem un caz în care o persoană a fost arestată iar, în final, ea a fost achitată definitiv. Motivarea acestei hotărâri încă nu este făcută. Nu avem încă cum să ştim motivele pentru care judecătorul din completul de ultimă instanţă a dat o soluţie de achitare. (...)

Dacă magistraţii implicaţi în soluţionarea acestui dosar au acţionat cu rea credinţă sau cu gravă neglijenţă ei pot fi traşi la răspundere disciplinară în condiţiile statutului magistraţilor. De altfel, Inspecţia Judiciară a şi fost sesizată în mod oficial de către CSM pentru a demara verificările în acest sens. Dar, desigur că vom aştepta cu toţii motivarea finală a hotărârii", a declarat Danileţ.

Reacţii la declaraţia lui Ludovic Orban

"Ludovic Orban este la fel de ostil DNA şi ICCJ ca Tăriceanu şi Ponta. Uselistul tot uselist, antenistul tot antenist rămâne. În corul antic a intrat şi Băsescu (Udrea a fost mereu acolo, între penali).Tabloul arată aşa: toate partidele, mai puţin M10, şi toată clasa politică, mai puţin Macovei şi încă doi, trei îşi doresc decapitarea DNA şi ÎCCJ. Au prins curaj, o spun pe faţă. S-a ivit pretextul, s-a creat naraţiunea, s-a pornit tăvălugul propagandei.Dacă n-ar fi presiunea occidentală, o mână de ziarişti şi politicieni oneşti şi o stradă tot mai reactivă, Kövesi şi Stanciu ar fi fost de mult înlocuite cu nişte flăcăi ca Niţu şi Horodniceanu, din gaşca Ponta-Şova-Ghiţă-Udrea.", a comentat Adrian Papahagi, pe contul său de Facebook, Adrian Papahagi.

"Când mă gândesc că acelaşi Ludovic Orban se plângea acum puţin timp că era interzis la Antena 3 iar acum face sluj la toată campaniile mediatice ticăloase împotriva Justiţiei, mi se întoarce stomacul pe dos. Declaraţiile lui Ludovic Orban vin sa întărească încă o dată blatul dintre PSD şi PNL şi Traian Basescu şi Călin Popescu Tăriceanu, pentru stoparea DNA şi a luptei anticorupţie. Mă întreb copreşedinta PNL, Alina Gorghiu, ce zice de declaraţiile lui Ludovic Orban şi de ce tace?", opinează şi jurnalistul Stelian Negrea, pe Facebook.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.


România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne