Statele Unite şi Israel fără drept de vot la UNESCO

Statele Unite şi Israelul şi-a au pierdut vineri dreptul de a vota la UNESCO. Pierderea dreptului la vot se datorează faptului că de doi ani, cele două ţări şi-au oprit contribuţia financiară, la UNESCO, pentru a sancţiona admiterea Palestinei în cadrul organizaţiei.
Logo-ul Organizatiei ONU pentru Educatie, Stiinta si Cultura (UNESCO). (MIGUEL MEDINA / AFP / Getty Images)
Loredana Diacu
09.11.2013

Statele Unite şi Israelul şi-a au pierdut vineri dreptul de a vota la UNESCO. Pierderea dreptului la vot se datorează faptului că de doi ani, cele două ţări şi-au oprit contribuţia financiară, la UNESCO, pentru a sancţiona admiterea Palestinei în cadrul organizaţiei, informează AFP.

"Lista ţărilor care nu vor mai avea dreptul de vot va fi probabil anunţată mâine (sâmbătă - n.r) în cadrul sesiunii plenare", a precizat pentru AFP, sub acoperirea anonimatului o sursă a UNESCO , care are sediul la Paris.

"Pe lista ţărilor care vor pierde dreptul de vot vor fi Statele Unite şi Israelul. Niciuna nu a prezentat documentaţia necesară în această dimineaţă pentru a evita pierderea dreptului de vot", a adăugat sursa AFP, citată de Agerpres.

Cele două ţări au încetat să îşi plătească contribuţia către UNESCU imediat după admiterea Palestinei la 31 octombrie 2011 ca al 195-lea membru al Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură.

Printr-un comunicat al Departamentului de Stat, Statele Unite au declarat vineri că "regretă" pierderea dreptului de vot la UNESCO, reafirmând dorinţa lor de a rămâne "implicate în UNESCO", fără a anunţa însă o eventuală reluare a contribuţiilor financiare.

"Administraţia SUA continuă eforturile pentru a restabili contribuţia sa la UNESCO", a declarat în faţa Conferinţei Generale la Paris ambasadorul american la agenţia ONU, David Killion.

Washingtonul "va continua să apere idealurile fondatoare ale acestei organizaţii, care implică rezistenţa la atacurile unilaterale împotriva Israelului", a adăugat el, exprimând dezaprobarea admiterii Palestinei în cadrul UNESCO.

Israelul a tratat situaţia ca pe o consecinţă firească a unui gest asumat:

"Nu este o surpriză: aceasta este o procedură automată, nu o pedeapsă", a declarat un responsabil israelian, sub acoperirea anonimatului.

Refuzul Statelor Unite de a mai contribui la bugetul UNESCO a provocat o mare criză financiară în cadrul organizaţiei, contribuţia SUA reprezentând 22% din buget. După retragerea finanţărilor SUA şi Israel bugetul UNESCO a fost redus de la 653 milioane de dolari la 507 milioane.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor