Republica Moldova, Ucraina şi Georgia - 'aliaţi militari' ai SUA, fără să fie membri ai NATO (Kommersant)

Congresul american a adoptat legea privind acordarea statutului de 'aliat al SUA' Republicii Moldova, Georgiei şi Ucrainei, fără ca acestea să fie membre ale Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO). Legea deschide vaste posibilităţi de colaborare în domeniul militar între Washington şi aceste ţări.
(YURI CORTEZ / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
18.07.2014

Congresul american a adoptat legea privind acordarea statutului de 'aliat al SUA' Republicii Moldova, Georgiei şi Ucrainei, fără ca acestea să fie membre ale Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO). Legea deschide vaste posibilităţi de colaborare în domeniul militar între Washington şi aceste ţări, subliniază cotidianul rus Kommersant.

Legea 'Privind prevenirea agresiunii', adoptată de Congresul american în prima şi a doua lectură permite acordarea pentru o serie de ţări postsovietice a statutului de 'aliaţi militari ai SUA', fără aderarea oficială a acestora la NATO. Ea fixează o perioadă de testare, în timpul căreia Republica Moldova, Georgia şi Ucraina trebuie să realizeze reforme în domeniul militar şi să fie pregătite pentru o cooperare mai strânsă cu SUA în domeniul tehnico-militar.

Congresmenii americani îi recomandă preşedintelui SUA să întărească neîntârziat cooperarea în domeniul militar cu statele postsovietice. În maxim 90 de zile de la adoptarea legii, secretarul de stat al SUA şi şeful Pentagonului trebuie să înceapă discuţii cu o serie de ţări în vederea 'întăririi cooperării deja existente în domeniul militar şi dezvoltarea uneia noi, inclusiv privind securitatea cibernetică', precizează Kommersant.

În pofida faptului că proiectul de lege nu a fost încă aprobat definitiv, ci trimis unei Comisii de profil a Congresului pentru o posibilă perfectare, acesta a stârnit deja o furtună de emoţii pozitive în Georgia, transmite corespondentul cotidianului rus la Tbilisi, precizând că joi toate posturile de televiziune îşi începeau buletinele de ştiri cu informaţia despre 'legea istorică'.

Chiar dacă experţii georgieni sunt mai rezervaţi în aprecieri în ceea ce priveşte latura practică a documentului, ei recunosc de asemenea importanţa lui. Astfel, potrivit fostului ministru-adjunct al apărării din Georgia, Nodar Harşiladze, prin această lege 'Congresul îi trimite un semnal clar Moscovei'.

Potrivit analistului militar georgian Irakli Aladaşvili, decizia Congresului este foarte importantă şi a fost determinată 'în primul rând de faptul că unele state europene blochează acordarea pentru Georgia a unei 'foi de parcurs' în vederea aderării la NATO, iar multor prieteni ai Georgiei din Congresul american nu le place acest lucru'.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor