Victor Ponta: ”România susţine integritatea Ucrainei” (video)
alte articole
”România a fost solidară cu ceea ce s-a decis la nivelul Uniunii Europene şi a Parteneriatului Transatlantic – sprijinul total şi necondiţionat pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei şi cererea comunităţii internaţionale ca sprijinul pentru separatiştii pro-Rusia să înceteze pentru că Ucraina să-şi decidă liber şi democratic viitorul european”, a declarat premierul în cadrul unei conferinţe de presă ţinute la sediul MAE. Epoch Times vă prezintă câteva dintre declaraţiile sale:
Despre Ucraina: La Reuniunea Anuală a Diplomaţiei Române (RADR) vom discuta poziţia UE şi a partenerilor transatlantici legată de Ucraina. România a fost solidară cu ceea ce s-a decis la nivelul Uniunii Europene şi a Parteneriatului Transatlantic – sprijinul total şi necondiţionat pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei şi cererea comunităţii internaţionale ca sprijinul pentru separatiştii pro-Rusia să înceteze pentru că Ucraina să-şi decidă liber şi democratic viitorul european. România are o poziţie clară. Am susţinut toate sancţiunile economice la adresa Federaţiei Ruse.
Despre Republica Moldova: Atunci când sancţiunile economice impuse de Rusia Republicii Moldova au afectat agricultura acesteia, am încercat să le deschidem piaţa europeană şi românească pentru a sprijini Moldova. Obiectivul nostru este aderarea R.Moldova la UE cât mai repede.
Voi participa la sărbătoarea Zilei Independenţei Republicii Moldova de la Chişinău pentru a consemna lucrurile pe care România trebuia să le facă de mult şi le face pentru Republica Moldova dincolo de sprijinul pentru integrarea europeană şi consolidarea instituţiilor democratice, vom inaugura gazoductul Iaşi-Ungheni şi vom vizita primele grădiniţe construite cu bani alocaţi de guvernul român.
Despre reuniunea de desemnare a preşedintelui Consiliului European şi a Înaltului Reprezentant pentru Politică Externă
România îşi doreşte ca la nivelul UE aceste decizii să se ia cât mai repede pentru ca un blocaj instituţional înseamnă o problemă pentru politicile pe care Europa trebuie să le adopte în următorii cinci ani. România a făcut propunerea pentru comisar şi portofoliu, dar trebuie să aşteptăm răspunsul, după nominalizarea Înaltului Reprezentant şi a preşedintelui Consiliului.
Obiectivele României: O prezenţă puternică a NATO în România, un angajament foarte clar pentru flancul estic, de asigurare a securităţii şi a parteneriatului în această regiune. Este important ca România care s-a dovedit un partener de încredere pentru NATO să ştie că eforturile Alianţei Nord-Atlantice se canalizează în mod clar pe asigurarea securităţii în această regiune şi pe un sprijin pentru noii candidaţi la aderarea la Uniunea Europeană: pentru Ucraina, Moldova şi Georgia şi angajamente pentru securitatea acestora.
Despre următoarele vizite externe: Voi merge la Ankara pentru învestirea în funcţie a noului preşedinte Erdogan. Turcia este principalul partener comercial al României din afara UE şi un partener strategic în trilaterala Polonia-România-Turcia. Voi merge şi în China, ca răspuns la invitaţia premierului Li Keqiang de anul trecut. Vom discuta despre parteneriatul economic dincolo de relaţiile politice dintre România şi China.