Rusia flexează muşchii - zeci de avioane militare deasupra Crimeei

Sukhoi Su-34.
Sukhoi Su-34. (youtube.)

Mai multe zeci avioane de luptă ruse, inclusiv ceea ce par a fi bombardiere strategice şi avioane cu reacţie, au fost observate, sâmbătă, deasupra peninsulei Crimeea, a notat AFP.

Conform presei ruse, după ce a asistat la parada militară din Piaţa Roşie, unde Rusia a celebrat victoria împotriva Germaniei naziste din Al Doilea Război Mondial, preşedintele Vladimir Putin este hotărât să viziteze vineri Crimeea.

Un expert în aviaţie a confirmat, duminică, că a văzut un număr mare de avioane deasupra oraşului Simferopol, inclusiv bombardiere supersonice strategice şi avioane militare pentru transporturi mari.

Acesta a mai precizat, sub protecţia anonimatului, că s-au putut vedea şi avioane pentru reîncărcarea cu combustibil cât şi avioane cu reacţie MiG-29.

Un alt expert de la faţa locului, Alexei Savich, a confirmat prezenţa avioanelor pe baza materialului video, adăugând că s-a putut vedea şi avioane Sukhoi Su-34.

Mulţi rezidenţi ai oraşului au văzut numărul mare de avioane care au zburat deasupra peninsulei, inclusiv deasupra oraşului Simferopol şi a oraşului-port Bakchisarai. Avioanele au zburat destul de jos pentru, înfricoşând localnici. Unele dintre acestea au fost văzute când alimentau din zbor.

Ministrul rus al Apărării a refuzat, duminică, să comenteze.

Savich sugerează că Moscova a mobilizat ”o forţă aeriană serioasă” în peninsulă.

”Cel mai probabil, Rusia îşi sporeşte prezenţa militară în peninsulă”, a declarat acesta.

Pe fondul operaţiunilor de eliberate efectuate de armata ucraineană în estul ţării, Kremlinul a avertizat că astfel de acţiuni vor duce Ucraina spre o ”catastrofă”.