Stanomir: "Turul 2 înapoi" nu poate să fie nimic altceva decât un slogan publicitar. Nu poate fi transformat în realitate

Ioan Stanomir (captura video)
Andrei Pricopie
02.05.2025

Politologul Ioan Stanomir a explicat, într-o emisiune Digi24, de ce nu a fost mulţumit de prestaţia candidaţilor care au fost la dezbaterile prezidenţiale.

"Dacă sunteţi încântaţi de confruntări verbale violente, probabil aţi fost bucuroşi. Cei care sunt doritori de un schimb de idei care să aibă legătură cu funcţia reprezentativă a României s-ar fi putut să fie dezamăgiţi. Aşadar, ca de fiecare dată, depinde de perspectiva cu care primeşti lucrurile. (...)

Ca să luăm lucrurile pe rând, relaţia dintre Nicuşor Dan şi Elena Lasconi este evident una dezastruoasă. Şi doamna Lasconi şi-a folosit majoritatea timpului, de fapt, pentru a-l ataca pe domnul Nicuşor Dan. A doua observaţie: aveţi dreptate, mai puţină ostilitate între Crin Antonescu şi Victor Ponta, multă ostilitate între Crin Antonescu şi Nicuşor Dan.

În al treilea rând, problema serviciilor de informaţii cred că este una dintre cele mai delicate şi mai importante probleme, fiindcă acest sistem despre care se vorbeşte are un nume. Este sistemul care cuprinde şi comunitatea de informaţii din România. Iar implicarea comunităţii de informaţii din România în sprijinirea unuia sau altuia dintre candidaţi este de natură să zdruncine şi mai mult încrederea cetăţenilor într-o democraţie deja fragilizată", a afirmat Ioan Stanomir.

"Turul doi înapoi"

Jurnalistă: Imaginea lui Călin Georgescu sau influenţa sa, nu ştiu, contează, mai contează în aceste alegeri? Pentru că am văzut şi "turul doi înapoi", care a ieşit de pe TikTok şi a ajuns în instanţele din România. Ce părere aveţi, domnule profesor?

Ioan Stanomir: Sunt două aspecte. Să începem cu "turul doi înapoi". "Turul doi înapoi" nu poate să fie nimic altceva decât un slogan publicitar şi ideologic. El nu poate să fie transformat niciodată în realitate juridică şi ştim cu toţii de ce. Este vorba de o decizie a Curţii Constituţionale care nu poate fi răsturnată de o instanţă ordinară.

În al doilea rând, problema domnului Călin Georgescu. Nu contează atât omul Călin Georgescu, cât mitul Călin Georgescu. Iar pentru domnul Simion, în particular, revendicarea acestei aure a domnului Călin Georgescu este esenţială. Domnul George Simion stă departe de dezbateri, probabil din două motive. Unul, pentru a rămâne fidel celui pe care îl consideră pe nedrept persecutat — domnul Georgescu. Şi, în al doilea rând, pentru a evita situaţiile în care propriile sale limite politice ar fi expuse. Este un calcul pe care domnul George Simion îl face şi doar cetăţenii României, în zilele de vot, ne vor putea spune dacă acest calcul a fost unul de succes sau nu.

Oricum, aş adăuga că a te feri de dezbateri, a refuza dezbaterile, reprezintă, până la urmă, o formă de a-i dispreţui pe cei care, poate, aşteaptă, în calitate de potenţiali votanţi, să te urmărească în timp real, astfel cum răspunzi la provocările adresate de ceilalţi colegi de candidatură!

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor