Spulberarea unui mit: Cei mai mulţi şomeri nu sunt nici „bătrânii”, nici „tinerii”, ci oamenii în plină forţă
alte articole
Purtătorul de cuvânt al Agenţiei Naţionale de Ocupare a Forţei de Muncă (ANOFM), Liliana Bogdan, a declarat în cadrul emisiunii ”Magazinul de vorbe” de la Antena Satelor, că cei mai mulţi şomeri înregistraţi în baza de date, în procent de 25%, sunt cei care se încadrează în categoria de vârstă 41-50 de ani. Categoria aceasta este urmată de cei cu vârste cuprinse între 31-40 de ani, în procent de 21%, în timp ce persoanele care au vârste sub 25 de ani înregistrează un procent de şomaj de 20,7%. Numărul de persoane înscrise în evidenţele de şomaj este aproximativ acelaşi cu cel din 2011.
Ca şi în 2011, şi în acest an, după desfăşurarea examenului naţional de bacalaureat, numărul de absolvenţi de liceu înscrişi la şomaj a fost de 65.000.
De asemenea, un alt „mit”, acela că pe tineri nu îi interesează un loc de muncă, a fost spulberat de Liliana Bogdan, care a spus că la Bursa locurilor de muncă pentru absolvenţii de studii preuniversitare şi universitare din acest an, desfăşurată în data de 28 septembrie, au participat peste 23.000 de absolvenţi, iar 600 dintre participanţi au fost angajaţi pe loc. În rest, 13.000 de absolvenţi au ocupat posturi care nu au cerut studii superioare, precum confecţioner, vânzător, barman, lăcătuşi, ospătari. Cei cu studii superioare au ocupat posturi de consultanţi economişti, operator-calculator, însă acestea au fost în număr mult mai mic.
Rata şomajului în România a urcat în luna septembrie la 5,01%, de la 4,89% în august, numărul de şomeri fiind de 442.196 de persoane, cu 2.214 mai multe faţă de sfârşitul lunii anterioare.