CE: Numărul tinerilor din România fără loc de muncă, alarmant de mare

Directorul Direcţiei Ocupare din cadrul Comisiei Europene (CE), Zoltan Kazatsay, a informat vineri că rata şomajului în rândul tinerilor din România este extrem de mare, de aproximativ 25%, iar la nivel european, 7,5 milioane de tineri nu apar în statistici nici ca angajaţi, nici ca persoane care se instruiesc în acest sens.
Comisia Europeană. (Getty Images)
Epoch Times România
05.10.2012

Zoltan Kazatsay, directorul Direcţiei Ocupare din cadrul Comisiei Europene (CE), a informat vineri că rata şomajului în rândul tinerilor din România este extrem de mare, de aproximativ 25%, iar la nivel european, 7,5 milioane de tineri nu apar în statistici nici ca angajaţi, nici ca persoane care se instruiesc în acest sens.

Directorul Direcţiei Ocupare, Afaceri Sociale şi Incluziune din cadrul Comisiei Europene, Zoltan Kazatsay, a precizat la Bucureşti, că în România este o rată a şomajului "inacceptabil de mare" în rândul tinerilor iar dacă nu se vor lua măsuri concrete, va fi foarte dificil de trecut peste impactul globalizării.

"În Uniunea Europeană, ratele medii de şomaj au ajuns la 22,5%, fiind destul de mari. În România este inacceptabil de mare rata şomajului în rândul tinerilor, 25%", a declarat oficialul.

Zoltan Kazatsay a menţionat că la nivel european aproximativ "7,5 milioane de tineri nu sunt cuprinşi în sistemele de învăţământ, nu muncesc şi nici nu se instruiesc. Nu ştim ce fac. Costurile sunt uriaşe. Trebuie să fim serioşi, criza e serioasă şi continua în UE. (...) Tinerii dispăruţi misterios din statistici trebuie aduşi înapoi, trebuie să aibă un loc de muncă".

Oficialul european a atenţionat că generaţiile următoare nu vor fi calificate şi a subliniat că speră ca România să folosească eficient cele 220 de milioane de euro alocate pentru sprijinirea tinerilor, pentru a asista cel puţin 300.000 de persoane.

Kazatsay a adăugat că, pentru următoarea perioadă financiară, România ar putea primi circa 84 de milioane de euro, dacă toate statele membre vor fi de acord cu această sumă.

"Vrem să folosim mai eficient fondurile. Solicităm României ca fondurile europene să constituie prioritate naţională şi să meargă către scopurile Fondului Social european. Am multe speranţe că Guvernul României va ţine cont de această propunere", a concluzionat reprezentantul Comisiei Europene.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor