Hong Kong: priveghi pentru victimele masacrului din Tiananmen

Un banner mare, pe care scrie "Spiritul moştenirii mişcării democraţiei din 1989"
Un banner mare, pe care scrie "Spiritul moştenirii mişcării democraţiei din 1989" (Song Xianglong / Epoch Times)

Circa 1.600 de oameni s-au adunat duminică în Hong Kong pentru parada anuală pentru democraţie patriotică, ce comemorează Masacrul din Piaţa Tiananmen din 1989. Evenimentul este organizat în fiecare an de grupul de studenţi-activişti Scholarism şi de Alianţa Hong Kong în sprijinul Mişcărilor Patriotice Democratice din China.

Participanţii s-au adunat în Parcul Victoria şi au mărşăluit timp de aproximativ două ore. Membrii Scholarism au mers la Biroul de Legătură al Guvernului Popular Central, în timp ce celălalt grup a mers la Biroul Guvernului Central.

Mulţi turişti din China continentală au făcut fotografii în timpul paradei. O persoană care a făcut parte din mişcarea studenţească înainte de represiunea brutală de pe 4 iunie 1989, şi-a exprimat recunoştinţa: "Vă mulţumesc tuturor celor din Hong Kong. Oamenii de aici au comemorat mereu acest incident. Sper că [victimele] vor fi răzbunate în cele din urmă. "

Domnul Yang, rezident din China continentală, a sosit mai devreme pentru eveniment. El a declarat pentru The Epoch Times că a fost "foarte impresionat" de adunare. "Mi-aş dori ca mai multe persoane din China continentală să vină aici, nu neapărat pentru a participa, dar cel puţin a înţelege mai bine ce s-a întâmplat", a declarat el. "Acest lucru ar putea fi o piatră de temelie pentru o viitoare China democratică.”

"În China, toţi tinerii aleargă după avere, ieşiri la restaurante şi distracţie. Ei nu au moralitate, idealuri şi nici ţeluri în viaţă", a susţinut el. "Sper ca acest eveniment să-i inspire să renunţe la stilul lor de viaţă hedonist şi să facă ceva pentru viitorul Chinei."

Numeroşi cetăţeni pro-democraţi au participat la marş. Cai Shufang, care a fost unul dintre reporterii ce au raportat din Piaţa Tiananmen când armata a deschis focul asupra studenţilor, a încurajat oamenii să ia atitudine împotriva regimului comunist. "Deplâng modul în care oamenii ca noi sunt încet şi sistematic reduşi la tăcere şi ucişi, până când nu va rămâne niciunul", a spus el. "Deci pentru viitorul nostru şi al următoarei generaţii, noi trebuie să participăm cu toţi şi să ducem câte o lumânare."

Alan Leong, liderul Partidului Civic, a declarat că valorile chineze vor continua să fie subminate până când victimele masacrului nu vor fi exonerate. "Uciderea studenţilor a fost transformat în ceva legitim. Ce e rău şi greşit a fost descris ca drept şi corect. Acest lucru a afectat toată China."

Traducere de Frank Fang. Cercetare de Ariel Ţian. Scris în limba engleză de către Cassie Ryan.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe