Speţa Şova reverberează la Bruxelles. Comisia Europeană critică la adresa Parlamentului României

Comisia Europeană
Comisia Europeană (Facebook)

În timp ce Senatul joacă alba-neagra cu ridicarea imunităţii lui Dan Şova, senatorii jurişti luând decizia de a repeta întreaga procedură de vot în cazul acestuia, oficialii de la Bruxelles transmit că Parlamentul României are, în continuare, probleme legate de ridicarea imunităţii aleşilor ţării. Deşi Comisia Europeană evită să se pronunţe pe cazuri individuale până la următorul raport MCV, mesajele transmise României sunt clare, relatează gândul.info.

"Deciziile Parlamentului, atunci când vine vorba de a permite ca justiţia să-şi desfăşoare anchetele în cazul parlamentarilor, la fel ca în cazul cetăţenilor, sunt în continuare întârziate şi nu se bazează pe un set de criterii obiective”, a declarat pentru Gândul Christian Wigand, purtătorul de cuvânt al comisarului european pentru Justiţie, Vera Jourova.

Cu toate că executivul UE evită să se pronunţe pe cazuri individuale până la următorul raport MCV, mesajele transmise României pe fundalul tentativelor lui Călin Popescu Tăriceanu de a tergiversa ridicarea imunităţii lui Dan Şova, sunt clare, mai arată sursa citată:

"A fost un progres anul trecut, dar încă mai sunt multe lucruri de făcut. Lupta împotriva corupţiei rămâne cea mai mare provocare şi cea mai mare prioritate”, a mai transmis Comisia Europeană, într-un interviu pentru Gândul. Citiţi o corespondenţă Gândul din Bruxelles:

Mai mult, deşi oficialii români par să uite că România a fost criticată, în repetate rânduri, pentru problemele legate de ridicările de imunităţi, Bruxellesul nu a uitat însă de ultimul raport MCV (Mecanismul de Cooperare şi Verificare), în care UE atrage atenţia asupra tergiversărilor şi a modului netransparent prin care sunt votate cererile de ridicare de imunităţi:

„Raportul MCV pe 2014 a arătat faptul că deciziile Parlamentului, atunci când vine vorba de a permite ca justiţia să-şi desfăşoare anchetele în cazul parlamentarilor, la fel ca în cazul cetăţenilor, sunt în continuare întârziate şi nu se bazează pe un set de criterii obiective. De altfel, Parlamentul a dat dovadă şi de reticenţă în aplicarea unor decizii ale Curţii Constituţionale sau ale instanţelor”, a declarat Christian Wigand, purtătorul de cuvânt al comisarului european pentru justiţie, Vera Jourova.

Amintim că, de mai bine de două luni, Senatul, majoritar PSD, tergiversează o rezoluţie în ceea ce priveşte ridicarea imunităţii lui Dan Şova. Deşi după publicarea motivării deciziei CCR în cazul Şova, era de aşteptat fie reluarea votului, fie emiterea unei noi hotărâri care să fie în acord cu prevederile constituţionale, mai precis una prin care se încuviinţează ridicarea imunităţii senatorului PSD, miercuri, senatorii jurişti, cu o majoritate social-democrată, au decis reluarea întregii proceduri pentru ridicarea imunităţii lui Şova.

Articolul Gândul poate fi citit aici

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne