Comisia Juridică hotărăşte reluarea votului în cazul Şova. Conducerea Senatului invalidează decizia

După ce a fost publicată motivarea deciziei CCR în cazul Şova, era de aşteptat fie o reluare a votului, fie emiterea unei noi hotărâri care să fie în acord cu prevederile constituţionale, mai precis una prin care se încuviinţează ridicarea imunităţii senatorului PSD. Biroul Permanent al Senatului a cerut Comisiei Juridice o soluţie în cazul Şova şi, deloc surprinzător, comisia a acceptat miercuri propunerea social-democraţilor de reluare a întregii proceduri.
Dan Şova (Epoch Times România)
Andrei Pricopie
27.05.2015
Se încarcă player-ul...

UPDATE. Biroul Permanent al Senatului a decis să retrimită cazul Şova la Comisia Juridică invalidând votul anterior pe motiv că nu a fost întrunit cvorumul.

"Comisia juridică nu a avut cvorumul pentru luarea unei decizii şi, ca atare, Biroul permanent a hotărât să îi solicite să întocmească un proiect de hotărâre care să fie supus votului plenului Senatului. Senatul este suveran să ia decizii, chiar în cazul în care Comisia Juridică va fi în incapacitate de a lua o decizie. Comisia Juridică a fost sesizată să exprime un punct de vedere, dar nu s-a putut ajunge la o concluzie", a precizat Tăriceanu.

Şeful Senatului a adăugat că dacă din considerente de neatingere a cvorumului sau de majoritate Comisia Juridică nu va ajunge la o hotărâre în cazul lui Dan Şova, problema va fi tranşată de Plen.

"Dacă avem din partea Comisiei juridice o propunere articulată, care a primit votul în comisie, atunci o supunem pe aceea plenului, care poate să o accepte sau poate să o respingă. Dacă în comisie nu se ajunge la nicio propunere pentru că nu pot să întrunească votul majoritar, atunci, în plen, încep discuţiile, vin propunerile, de exemplu, ale liderilor grupurilor parlamentare sau ale celorlalţi senatori şi se supun acelea la vot. (...)

(Săptămâna viitoare am putea avea — n.r.) un vot în plenul Senatului privitor la cererea de încuviinţare şi o hotărâre a Senatului în acest sens, dacă se hotărăşte în acest fel — să se facă din nou vot şi hotărâre — sau se hotărăşte, tot de către plen, cealaltă variantă să se adopte numai o hotărâre", a declarat Tăriceanu, citat de Agerpres.

La rândul său, vicepreşedintele Senatului, Cristian Dumitrescu, a anunţat că Biroul Permanent a decis ca până marţi, la reluarea activităţii Senatului, Comisia Juridică să se întrunească şi să elaboreze o hotătâre cu privire la ce trebuie făcut, hotărâre care să fie supusă plenului.

"Dacă marţi, când reluăm şedinţa, decizia Comisiei juridice nu e adoptată în condiţii regulamentare, conform procedurilor, decizia va fi luată în plen", a subliniat Cristian Dumitrescu, citat de b1.ro.

* * *

După publicarea motivării deciziei CCR în cazul Şova, era de aşteptat fie reluarea votului, fie emiterea unei noi hotărâri care să fie în acord cu prevederile constituţionale, mai precis una prin care se încuviinţează ridicarea imunităţii senatorului PSD. Biroul Permanent al Senatului a cerut Comisiei Juridice o soluţie în cazul Şova şi, deloc surprinzător, comisia a acceptat miercuri propunerea social-democraţilor de reluare a întregii proceduri.

Decizia a fost luată cu 4 voturi "pentru", 3 "împotrivă şi o abţinere.

Unul dintre membri Comisiei Juridice, liberalul Cristian Bodea, a explicat, pentru Epoch Times, de ce propunerea PSD este în dezacord cu decizia Curţii Constituţionale:

"Biroul Permanent al Senatului a cerut Comisiei Juridice o soluţie de rezolvare a impasului în cazul Şova. PNL a propus emiterea unei Hotărâri de încuviinţare, dar PSD a vrut reluarea întregii proceduri, adică inclusiv audierea lui Şova din nou. Ca să ne mai spună iar despre statuia aia ecvestră pe care o visează prin Gorj... Pe ce ne bazăm noi cererea şi de ce nu ţine şmecheria PSD?

CCR spune la punctul 36 că "Senatul atribuie rezultatului votului un alt efect juridic decât cel pe care îl prevede Constituţia." Ca urmare, noi ar trebui să aplicăm o soluţie simplă şi să atribuim rezultatului votului efectul juridic prevăzut de Constituţie: încuviinţarea arestării.

De ce nu trebuie reluată procedura de la capăt? Pentru că ea s-a desfăşurat pe art. 172 din Regulamentul Senatului care era şi este constituţional. Deci totul a fost corect până la Hotărâre. CCR spune clar că doar interpretarea votului nu s-a făcut în acord cu Constituţia, deoarece doar art 173 era pe contrasens cu ea. De aceea, toată procedura rămâne valabilă, doar trebuie emisă o Hotărâre în acord cu art 76 din Constituţie, care nu poate fi decât de încuviinţare. Ceea ce noi spunem de două luni...", a precizat Cristian Bodea.

Punctul de vedere al Comisiei Juridice urmează să fie înaintat Biroului Permanent, organism care, în opinia senatorului PNL, "va face ce va dori PSD", în contextul în care "raportul acolo e de 9 la 4".

"Cum PSD şi-a impus voinţa în Comisie, vor urma această procedură până la capăt. Acesta e planul lor şi au majoritatea necesară pentru a-l impune cu forţa.", a subliniat Cristian Bodea.

La rândul său, avocata Elenina Nicuţ a afirmat că reluarea votului în cazul Şova înseamnă practic o nouă hotărâre neconstituţională atacabilă la CCR, de această dată de către PSD, pentru că nu există o nouă cerere de încuviinţare din partea parchetului.

Avocata a evidenţiat că votul din 25 martie nu numai că nu a fost contestat, dar CCR chiar şi-a întemeiat ultima decizie pe rezultatul votului din 25 martie.

"O mare, mare ruşine a ajuns Senatul ăsta!", a concluzionat Elenina Nicuţ.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor