Specie de lilieci redescoperită pe Insulele Scilly din Marea Britanie

Liliecii maro cu urechi mari (Plecotus auritus), o specie care nu s-a mai văzut în insulele Scilly din Marea Britanie de aproape o jumătate de secol, au fost găsiţi în viaţă, bine şi reproducandu-se.
Ginger Chan
21.06.2011

Liliecii maro cu urechi mari (Plecotus auritus), o specie care nu s-a mai văzut în insulele Scilly din Marea Britanie de aproape o jumătate de secol, au fost găsiţi în viaţă, bine şi reproducandu-se.

Liliecii sunt denumiţi după urechile lor gigantice, trei sferturi din lungimea capului şi a corpului lor, pe care le înfăşoară în jurul lor atunci când se odihnesc. Ei se hrănesc mai ales cu molii şi omizi, zboară la joasă înălţime, devenind astfel o pradă uşoară pentru pisici.

Cercetătorii conduşi de Fiona Mathews de la Universitatea din Exeter au fost chemaţi în insule pentru a monitoriza activitatea liliecilor, şi au găsit unul dintre aceşti lilieci în timpul unui studiu de urmărire radio.

"Am fost surprinşi şi încântaţi să găsim acest liliac maro cu urechi mari şi suntem, în special, încântaţi de faptul că este vorba de o femelă gestantă, ceea ce sugerează că trebuie să existe o colonie de reproducere", afirmă Mathews într-un comunicat de presă.

Liliecii maro cu urechi mari sunt, de asemenea, cunoscuţi sub numele de lilieci şoptitori, deoarece nu folosesc ecolocaţia atât de des ca alţi lilieci. În schimb, se crede că ei se bazează pe urechile lor mari pentru a asculta prada.

Datorita naturii lor liniştite, oamenii de ştiinţă au dificultăţi în găsirea lor cu anumite detectoare.

"L-am găsit pe acesta adăpostindu-se într-un pin bătrân Monterey plantat pe malul apei, hrănindu-se de-a lungul unei alei de ulmi", explică Mathews. "Acum ştim că liliecii sunt acolo, organizaţiile locale de conservare pot începe să îmbunătăţească habitatul pentru ei."

Mathews sugerează că mai trebuie plantaţi copaci, din moment ce pădurile sunt habitatul natural al liliecilor şi lipsesc pe insulă.

"În plus, se pot face multe pentru a oferi locuri potrivite pentru ei ca să se reproducă", afirmă Mathews. "Liliecii pot trăi peste 20 de ani, dar se înmulţesc foarte lent.

"Pentru că nu îşi construiesc cuiburi, mamele trebuie să găsească locuri care să ţină cald puilor lor în timpul nopţii, în timp ce adulţii pleacă de acolo pentru a se hrăni", a adăugat ea. "Ei vor folosi mansarde şi cutii de lilieci, precum şi găuri din copaci."

Potrivit lui Matthews, ultima dată când a fost văzută o colonie de lilieci a fost în anii 1960, când locul lor de adăpostire dintr-o clădire a fost distrus.

Acest tip de liliac este una dintre cele 18 specii de lilieci cunoscute în Marea Britanie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor