Specialişti în sănătate din RM: Există riscul unui nou val al pandemiei cu tulpinile Delta, Delta+ şi Lambda ale COVID-19

Intensificarea procesului de imunizare a populaţiei este singura soluţie de depăşire a crizei pandemice, susţin experţi în sănătate.
.
. (pixabay.com)

Consiliul consultativ de sănătate publică de pe lângă Prim-ministrul de la Chişinău a examinat nivelul de extindere în Republica Moldova a tulpinilor derivate - Delta, Delta+ şi Lambda, care se manifestă mult mai agresiv în comparaţie cu tulpinile anterioare ale COVID-19.

Specialiştii nu exclud apariţia unor noi versiuni ale tulpinii COVID ca urmare a valurilor tot mai pronunţate de infectare în statele din regiune.

În context, aceştia au reiterat importanţa intensificării procesului de imunizare a populaţiei, aceasta fiind singura soluţie de depăşire a crizei pandemice. A fost pusă în discuţie posibilitatea recurgerii la vaccinarea obligatorie a unor categorii profesionale, activitatea cărora presupune contactul direct cu cetăţenii. În ceea ce priveşte acoperirea vaccinală, doar 9,14% din numărul populaţiei generale s-a vaccinat cu ambele doze, iar 14,31% au o singură doză administrată.

În rândul lucrătorilor medicali, rata imunizării cu ambele doze se ridică la 80,02%. Din volumul total de 1.248.090 de doze de vaccin recepţionate de R. Moldova, de la începutul campaniei de vaccinare şi până în prezent, au fost utilizate 803.049 doze.

Secretarul de Stat al MSMPS, Igor Curov, a subliniat faptul că indicele de contagiozitate a crescut până la 1,05, ceea ce înseamnă că există un pericol substanţial de creştere a numărului pacienţilor infectaţi. Impactul vaccinării este unul evident benefic iar, imediat după ce s-a dat start campaniei, morbiditatea în rândul personalului medical a scăzut cu 90%. Cea mai mică rată de vaccinare în rândul populaţiei se atestă în continuare în regiunea Transnistreană şi UTA Găgăuzia.