Israelul constată o explozie a cazurilor de COVID la persoanele vaccinate. Responsabilă ar fi varianta Delta

(Getty Images)

Apar noi dovezi care sugerează că tulpina Delta a virusului Wuhan reprezintă o ameninţare foarte reală, chiar şi pentru pacienţii care au fost deja complet vaccinaţi.

În acest moment, varianta Delta provoacă cele mai multe probleme la nivel mondial.

Acest lucru l-a determinat pe premierul britanic Boris Johnson să amâne ridicarea restricţiilor impuse asupra libertăţii de mişcare pentru a controla răspândirea virusului Wuhan în Marea Britanie, spre disperarea multor britanici.

Mai rău este că răspândirea variantei Delta provoacă un val de blocaje şi restricţii de călătorie în întreaga lume, deoarece ţările cu rate mai mici de vaccinare o consideră o ameninţare serioasă.

Între timp, în ciuda eforturilor Israelului de a încerca să controleze răspândirea variantei Delta, au fost detectate mai multe cazuri de infecţie în Israel, lucru care a obligat autorităţile de sănătate publică din Tel Aviv să ia în considerare măsuri mai drastice.

Un focar al variantei Delta în Israel s-a răspândit la numeroase persoane vaccinate, aproximativ jumătate dintre adulţii infectaţi fiind deja vaccinaţi cu două doze de vaccin Pfizer. Împreună cu serul Moderna, se crede că cele două vaccinuri având la bază tehnologia ARN messenger sunt mai eficiente cu 90% împotriva prevenirii COVID-19. Totuşi, pe măsură ce apar mai multe dovezi ale răspândirii focarului la persoane vaccinate, Pfizer şi Moderna vor avea mai multe stimulente pentru a comercializa vaccinuri „de rapel” pe măsură ce vor implementa un program de protejare de lungă durată.

Ran Balicer, şeful comitetului consultativ guvernamental COVID-19 din Israel, a declarat că aproximativ 90% dintre noile infecţii din ţară sunt probabil cauzate de varianta Delta.

"Intrarea variantei Delta a schimbat dinamica transmisiei", a declarat Balicer.

Copiii cu vârsta sub 16 ani, dintre care majoritatea nu au fost încă vaccinaţi, au reprezentat aproximativ jumătate din noile cazuri.

Israelul a observat că varianta Delta s-a răspândit în ultimele luni, iar numărul zilnic mediu de cazuri noi a crescut la 200, de la aproximativ 10 pe zi, în cea mai mare parte a lunii iunie.

Deşi cifrele sunt încă mici, oficialii din domeniul sănătăţii publice se tem că ar putea fi începutul unui alt val de infecţii, subminând eforturile premierului Naftali Bennett şi al fostului premier Netanyahu de a controla în întregime răspândirea virusului Wuhan.