Spania: Socialiştii lui Sanchez câştigă alegerile, dar pierd majoritatea

Premierul spaniol Pedro Sanchez
Premierul spaniol Pedro Sanchez (Pedro Armestre/AFP/Getty Images)

Premierul spaniol Pedro Sanchez a ieşit victorios în alegerile generale anticipate din Spania de duminică, partidul socialist PSOE câştigând aproximativ 30% dintre voturi. Numărul voturilor a fost suficient pentru a asigura victoria socialiştilor, dar nu le asigură o majoritate parlamentară, potrivit Deutsche Welle.

Partidul naţionalist şi de extremă dreapta Vox va intra în camera inferioară a Parlamentului cu 10% dintre voturi. Este pentru prima dată în patru decenii când un partid de extremă dreapta intră în Parlament.

Între timp, Partidul Popular conservator (PP) s-a confruntat cu un rezultat devastator, pierzând peste jumătate din locurile în Parlament.

Adresându-se unei mulţimi de susţinători în Madrid, Sanchez a declarat că partidul său îşi va respecta mesajele cheie ale campaniei electorale: eliminarea inegalităţii, soluţionarea conflictului politic cu regiunea Catalonia şi eliminarea corupţiei.

Totodată, Sanchez a susţinut că victoria sa este critică pentru Europa şi că Spania se află într-un punct în care social-democraţia ar putea câştiga şi autoritarismul ar putea fi învins.

Sanchez a promis că îşi va conduce ţara cu un guvern pro-european, cu scopul întăririi Europei.

Partidul Popular a ocupat locul 2 cu 16,7% dintre voturi, cel mai slab rezultat de când a participat pentru prima dată în alegerile naţionale ale Spaniei în 1989.

PSOE a obţinut 123 de locuri în Parlamentul cu 250 de locuri, în timp ce partidul de extremă stânga Unidas Podemos a obţinut 42 de locuri. Celor două partide le-au lipsit 11 locuri pentru a forma împreună o coaliţie de guvernare. Sanchez va trebui acum să caute suportul unor partide mai mici pentru a acoperi diferenţa, inclusiv cu naţionaliştii basci şi catalani.

Partidul Ciudadanos de dreapta, care a ieşit pe locul trei, după PP, a exclus participarea într-un guvern condus de socialişti.

După alegeri, Pablo Iglesias, lider al Podemos, a reiterat apelul său de a fi inclus într-un guvern. “I-am precizat [lui Sanchez]... disponibilitatea noastră de a lucra într-un guvern de coaliţie”.

Sanchez nu a furnizat detalii privind strategia sa pentru formarea unei coaliţii, însă a trimis un mesaj acelor partide mici care ar putea fi interesate să se alăture coaliţiei guvernamentale.

“Singura condiţie este respectarea Constituţiei, îndreptarea către justiţia socială, coexistenţa şi curăţenia politică”, a susţinut Sanchez.

Deşi aceasta a fost a treia oară când s-au organizat alegeri în doar 4 ani, prezenţa la votul de duminică a fost de aproximativ 75%, o creştere cu 8% faţă de precedentele alegeri generale din 2016, potrivit Ministerului de Interne.

Prezenţa a fost în special ridicată în Catalonia, locul unei încercări de secesiune în 2017, crescând cu aproximativ 18 puncte procentuale şi ajungând la 64%. În general, a fost cea mai mare prezenţă la vot în Spania începând cu 2008.