Madrid: Zeci de mii de persoane mărşăluiesc pentru susţinerea politicienilor catalani deţinuţi

Manifestanţi flutură steaguri catalane în Madrid, Spania, 16 martie 2019
Manifestanţi flutură steaguri catalane în Madrid, Spania, 16 martie 2019 (screenshot tramite foto Twitter @AgustnMilln)

Zeci de mii de persoane au mărşăluit sâmbătă pe străzile Madridului pentru susţinerea politicienilor şi activiştilor catalani care sunt judecaţi în prezent pentru că au încercat în octombrie 2017 să obţină separarea Cataloniei de Spania, potrivit Deutsche Welle.

Organizatorii au declarat că 120.000 de persoane au participat la marş, însă poliţia a estimat că au fost prezenţi aproximativ 18.000 la primul marş separatist major ce a avut loc în capitala spaniolă.

În timp ce mărşăluiau prin Madrid, unii manifestanţi au fluturat steaguri catalane şi au purtat pancarte. Un banner care deschidea marşul purta mesajul: “Autodeterminarea nu este o crimă”.

Discutând cu reporterii prezenţi la protest, preşedintele regional catalan Quim Torra a afirmat că marşul din Madrid a fost necesar pentru a denunţa un proces pe care l-a descris ca fiind o “farsă”.

Nouă dintre cei 12 politicieni şi activişti catalani judecaţi de Curtea Supremă din Madrid ar putea primi până la 25 de ani de închisoare pentru rebeliune şi alte acuzaţii, după ce au organizat în toamna anului 2017 un referendum pentru independenţă interzis şi au emis o declaraţie de independenţă despre care Madridul a susţinut că a fost ilegală.

Procesul este pe cale să intre în cea de-a cincea săptămână de audieri şi se aşteaptă ca sentinţele să fie anunţate după alegerile generale din Spania din 28 aprilie.

Criza catalană va juca un rol major în iminentele alegeri, deoarece trei partide de dreapta – Partidului Popular conservator (PP), partidul de centru-dreapta Ciudadanos şi partidul de extremă dreapta relativ nou Vox – cer ca Spania să adopte o poziţie mai dură faţă de separatişti.

Se estimează că socialiştii lui Sanchez ar câştiga majoritatea locurilor, dar nu suficient pentru a obţine o majoritate parlamentară.

Sondajele arată că sprijinul partidelor catalane ar putea fi decisiv în formarea noului guvern al premierului Pedro Sanchez după alegeri.