Spania: 200.000 de manifestanţi protestează împotriva proceselor liderilor din Catalonia

200.000 de manifestanţi protestează împotriva proceselor liderilor din Catalonia. Barcelona, 16 februarie 2019
200.000 de manifestanţi protestează împotriva proceselor liderilor din Catalonia. Barcelona, 16 februarie 2019 (Screenshot via Twitter @jaumeclotet)

Aproximativ 200.000 de persoane, fluturând steaguri pro-independenţă şi afişând imagini ale liderilor catalani separatişti aflaţi în închisoare au ieşit sâmbătă pe străzile Barcelonei pentru a cere independenţa regiunii nord-estice spaniole, potrivit Reuters.

Scandând “Libertate!” şi “Independenţă!”, manifestanţii au participat la un marş paşnic într-un moment în care eforturile regiunii pentru independenţă au revenit din nou în lumina reflectoarelor.

Procesul celor 12 lideri separatişti, dintre care 9 au fost trimişi în spatele gratiilor la sfârşitul anului 2017 sau începutul anului 2018, a început în această săptămână la Madrid. Ei sunt cercetaţi pentru rolul lor în referendumul pentru declararea independenţei Cataloniei, ambele demersuri fiind declarate ilegale de instanţele spaniole.

Procurorul general al Spaniei solicită sentinţe cu închisoare de până la 25 de ani pentru rebeliune şi utilizarea eronată a fondurilor publice în cadrul rolului lor în secesiunea eşuată a Cataloniei în 2017.

Preşedintele regional catalan Quim Torra şi preşedintele Parlamentului catalan, Roger Torrent, au participat de asemenea la marşul de sâmbătă.

Într-un alt semn al influenţei Cataloniei în probleme care afectează întreaga ţară, premierul spaniol Pedro Sanchez a cerut vineri alegeri anticipate după ce partidele care susţin independenţa catalană s-au alăturat partidelor din opoziţie şi au respins proiectul premierului pentru bugetul destinat acestui an.