Spania se pregăteşte de proteste masive în Catalonia: Autorităţile aşteaptă un verdict în dosarul separatiştilor

Fostul vicepreşedinte catalan Oriol Junqueras (st) stă alături de fostul preşedinte Carles Puigdemont în Barcelona, Catalonia. (Getty Images)
Andrei Popescu
08.10.2019

Autorităţile spaniole se aşteaptă ca un posibil verdict de pedepse cu închisoarea în cazul dosarului liderilor separatişti să genereze proteste masive în Catalonia.

Curtea Supremă a Spaniei va anunţa până în 16 octombrie verdictul mult aşteptat în cazul a 12 lideri separatişti pentru rolul acestora în dosarul referendumului separatist interzis şi a declaraţiei de independenţă care a urmat scrutinului în 2017.

Sunt posibile condamnări de până la 25 de ani închisoare.

Există temeri la Madrid că o eventuală condamnare grea pentru liderii separatişti ar putea dezlănţui frustrarea unei populaţii radicalizate, a declarat pentru Reuters o sursă parlamentară de top.

Mişcarea secesionistă din Catalonia a fost în mod tradiţional paşnică, însă brutalitatea cu care a fost întâmpinată de poliţie în 2017 a produs unele schimbări de mentalitate în rândul segmentului pro-separatist.

Subliniind temerile că unii susţinători ai independenţei Cataloniei devin deziluzionaţi de partidele secesioniste principale, poliţia a arestat luna trecută şapte activişti sub acuzaţia de producere de bombe şi organizarea de acte violente în jurul perioadei verdictului.

De curând, în Spania a apărut un nou grup, Tsunami-ul Democrat, care pledează pentru forme active de nesupunere civilă.

Ca măsură de precauţie, poliţiştii anti-revoltă din Catalonia au fost echipaţi cu bariere de securitate mai grele şi mai înalte pentru a-i proteja pe poliţişti şi pe care protestatarii nu le pot arunca sau urca, au afirmat surse din poliţie citate de Reuters.

Gazele lacrimogene şi spray-urile cu piper au fost autorizate în Catalonia din 2012, dar sunt utilizate numai în circumstanţe excepţionale, au spus surse ale poliţiei. Cu toate acestea, vor fi gata pentru proteste după verdictul procesului, după caz, au spus sursele.

Surse din Ministerul de Interne din Spania au declarat că guvernul a desfăşurat deja un număr nespecificat de întăriri ale poliţiei în Catalonia şi ar putea trimite mai multe dacă forţa regională cere ajutor.

La Madrid, guvernul socialist, care se opune independenţei Cataloniei, asemenea tuturor partidelor din establishment, susţine că este gata să debarce guvernul catalan şi să preia controlul direct - aşa cum a făcut-o predecesorul său conservator în 2017 - dacă liderii regionali încălca legea după verdict.

Ca alternativă la intervenţia directă, guvernul de la Madrid are în vedere, de asemenea, utilizarea unei legislaţii alternative pentru a prelua controlul forţelor de securitate ale Cataloniei în cazul unei reacţii violente împotriva sentinţelor impuse liderilor secesionişti, a declarat sursa parlamentară.

Acest lucru s-ar întâmpla numai dacă autorităţile îşi pierd încrederea în gestionarea situaţiei de către poliţia catalană, a adăugat sursa.

Grupurile Assemblea Nacional Catalana şi Omnium Cultural, ai căror lideri se află printre cei care aşteaptă verdictul Curţii Supreme, au declarat că vor fi proteste în mai multe oraşe catalane, în câteva ore, dacă vor fi condamnaţi.

Grupările, care organizează proteste paşnice începând cu 2012, au planificat şi marşuri pe o perioadă de trei zile în cinci oraşe catalane şi chiar în Barcelona.

Tsunami-ul Democrat, ai cărui lideri până acum nu s-au făcut cunoscuţi, au declarat pe Twitter că doresc o „reacţie imediată” a cetăţenilor după hotărâre, cum ar fi părăsirea imediată a locurilor de muncă sau a sălilor de clasă. Scopul este „crearea unei situaţii de criză generalizată şi prelungită în statul spaniol”, a spus acesta.

Cei şapte activişti arestaţi luna trecută sunt acuzaţi de procurori ca fiind legaţi de CDR, un grup care în ultimii doi ani a blocat ocazional drumurile şi a încercat să ia cu asalt parlamentul catalan.

Liderii separatişti acuză Madridul de control prin teroare. "Mişcarea de independenţă este şi va fi întotdeauna paşnică", a declarat şeful guvernului catalan Quim Torra.

Procurorii au cerut între 7 şi 25 de ani de închisoare pentru liderii separatişti - dintre care nouă sunt în arest preventiv de aproape doi ani - pentru acuzaţii de rebeliune, răzvrătire şi deturnare de fonduri publice.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor