Carles Puigdemont poate participa la alegerile europene din luna mai

Carles Puigdemont
Carles Puigdemont (Pau Barrena/AFP/Getty Images)

Fostul preşedinte catalan exilat Carles Puigdemont, care a fugit în Belgia după o tentativă de secesiune a statului Catalonia de Spania, a primit acceptul pentru a participa la alegerile europene, a decis duminică o instanţă, potrivit Deutsche Welle.

Curtea Supremă a Spaniei a anulat o interdicţie impusă de oficiali electorali spanioli asupra candidaturii lui Puigdemont ca lider al grupului politic “Lliures per Europa”.

Curtea a decis că nu există niciun temei legal pentru a interzice fostului lider catalan sau altor doi colegi supuşi aceleiaşi interdicţii să participe la alegeri. Curtea a mai precizat că Spania nu invalidează dreptul “fundamental” al lui Puigdemont de a participa la un scrutin.

Puigdemont a fost ales în luna martie pentru a-şi reprezenta partidul în alegerile europene, campania sa bazându-se pe dreptul de autodeterminare a Cataloniei.

Totuşi, Puigdemont şi alţi doi candidaţi au fost blocaţi după apelurile lansate de Partidul Popular din Spania şi partidul de centru-dreapta Ciudadanos.

Ceilalţi doi politicieni vizaţi de interdicţie şi de anularea ei sunt Toni Comin, membru al fostului guvern regional în perioada tentativei de separare a Cataloniei, şi Clara Ponsati, fost ministru catalan care a fugit de asemenea din Spania.

În cazul în care Puigdemont este votat, el se va confrunta cu provocări severe deoarece va fi arestat dacă se întoarce în Spania.

Puigdemont a celebrat “victoria sa asupra Madridului” după anunţarea deciziei instanţei.