Spania pleacă din Afganistan după 11 ani, cedând conducerea bazei militare din provincia Badghis

Participarea Spaniei la războiul din Afganistan a ajuns la final, constată miercuri cotidianul El Mundo. Ministrul spaniol al apărării, Pedro Morenés, prezidează evenimentul simbolic prin care este cedată baza spaniolă din ţara asiatică autorităţilor afgane.
Ministrul spaniol al apărării Pedro Morenes. (PEDRO LADEIRA / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
25.09.2013

Participarea Spaniei la războiul din Afganistan a ajuns la final, constată miercuri cotidianul El Mundo. Ministrul spaniol al apărării, Pedro Morenés, prezidează evenimentul simbolic prin care este cedată baza spaniolă din ţara asiatică autorităţilor afgane. Acesta este ultimul capitol al retragerii trupelor spaniole din provincia Badghis, începute anul trecut. De săptămâna viitoare, Spania nu va mai avea decât un mic contingent pe aeroportul din Herat, unde soldaţii vor avea activităţi logistice, fără sarcini de luptă.

Baza Ruy González de Clavijo, din capitala provinciei menţionate, Qala-i-Naw, a fost în ultimii ani epicentrul misiunii spaniole în Afganistan şi simbolul prezenţei acestor trupe în ţara asiatică, aminteşte cotidianul spaniol citat. De la această bază au fost coordonate misiunile de control în oraş, care ulterior au fost extinse în toată provincia, odată cu construcţia a două şosele şi a mai multor posturi de supraveghere şi luptă. Aici au fost antrenaţi şi membrii unei brigăzi a armatei afgane şi unităţi ale poliţiei locale.

Misiunea a fost considerată ca fiind îndeplinită satisfăcător încă din 2012, când a început retragerea întregului contingent internaţional din Afganistan. Soldaţii spanioli care rămân în cadrul aeroportului Herat nu vor participa, în principiu, la luptă şi vor rămâne acolo până în decembrie 2014.

Din ianuarie 2002, peste 20.000 de soldaţi spanioli au trecut prin Afganistan. Dintre aceştia, 100 şi-au pierdut viaţa şi câteva zeci au fost răniţi grav. Spania a cheltuit 3,5 miliarde de euro în acest conflict, reprezentând cheltuielile militare şi investiţiile în proiecte de dezvoltare şi ajutor umanitar.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor