Spălare de bani neobişnuită în băncile din Argentina: valize pline de bani, bancnote cu miros de ceapă şi dolari pătaţi de umezeală
alte articole
Programul de spălare a banilor lansat de guvernul lui Javier Milei a fost un succes în ceea ce priveşte întoarcerea dolarilor în sistemul financiar
Autorităţile estimează că aproximativ 15 miliarde de dolari în numerar vor fi regularizate în cadrul primei etape a planului, care se încheie la 31 octombrie. De fapt, şi la cererea a numeroase bănci şi firme de contabilitate, aceasta a fost prelungită cu încă două luni datorită interesului deosebit generat de regimul de regularizare a activelor.
Ideea este că deţinerea de dolari "cash" este un obicei pe care argentinienii l-au dezvoltat pentru a se apăra împotriva posibilei confiscări a depozitelor, a devalorizărilor cursului de schimb şi a escaladărilor inflaţioniste care distrug economiile. Având în vedere că economia argentiniană trăieşte cu o treime din activitatea sa "la negru", iar controlul dolarului a fost în vigoare timp de nouă ani din ultimii 13, această practică, care este neobişnuită în lume, este masivă în această ţară. Odată cu spălarea, sucursalele bancare s-au trezit brusc cu o masă uriaşă de bancnote, multe tezaurizate de ani sau decenii, iar acestea trebuie acceptate şi depozitate.
"Le spunem clienţilor cunoscuţi: 'Lăsaţi valiza aici, banii sunt număraţi şi, dacă există vreun deficit, vă vom anunţa'. Ultimele două săptămâni din septembrie au fost nebuneşti", relatează publicaţia Infobae.
O bancă privată a descris pentru Infobae situaţiile neobişnuite ale celor care au economisit banii, cum ar fi "cazul unei persoane care a mers la sucursală cu un borcan de gem umplut cu bancnote de un dolar". De asemenea, "un client care a adus bancnote care miroseau a ceapă", din cauza ascunzătorii precare pe care a trebuit să o folosească pentru a-şi păstra în siguranţă economiile.
"Un client a venit să facă un depozit şi avea toate bancnotele murdare. Au început să le numere şi să le respingă. El a spus: 'anulează depozitul'. A luat bancnotele acasă, le-a pus pe o masă, le-a curăţat pe toate cu candegină, le-a pus la uscat cu cârlige, să se usuce precum hainele, şi le-a dus înapoi la sucursala care le-a acceptat", a descris o sursă.
Depozitarea bancnotelor necesită condiţii pe care doar băncile le pot îndeplini, cum ar fi spaţiu suficient, logistică adecvată şi sigură pentru transferuri şi temperatură şi umiditate adecvate pentru conservarea banilor de hârtie. Există bănci private care îşi taxează clienţii cu cinci dolari pe mie atunci când depun bancnote într-o sucursală care nu este cea atribuită băncii de economii, doar pentru costurile de depozitare şi transfer.
"Un client a venit în sucursală cu un cărucior, ca cele de la Trezoreria Regională, plin de bancnote, care urmau să fie spălate”. A trebuit să îl aducă prin rampa pentru persoane cu handicap".
Din aceste motive descrise mai sus, Banca Centrală a cerut băncilor să înceapă să accepte bancnote pătate, scrise sau deteriorate în alt mod de la public începând cu luna august. Pentru a evita rezistenţa, costul trimiterii acestora la Rezerva Federală a SUA pentru recuperarea valorii lor nu va fi suportat de instituţiile financiare, ci chiar de autoritatea monetară.
Această reglementare a urmărit în primul rând să garanteze că dolarii "cu valoare nominală mică", proveniţi din emisiunile anterioare, sunt depuşi în bănci fără a fi respinşi. Prin cutumă, multe bănci, case de schimb valutar sau "cavouri financiare" nu acceptă sau nu iau bancnote vechi la o valoare mai mică, deoarece susţin că acestea valorează mai puţin pe piaţă, o condiţie pe care chiar FED-ul american a negat-o.
"Un client s-a prezentat la sucursală cu 8 miliarde de dolari în numerar. Din cauza cantităţii de bancnote nu a folosit genţi ci valize mari cu roţi, ca în aeroporturi. Cum sunt clienţi cunoscuţi şi de încredere, le-am spus: "Lăsaţi valiza aici, banii sunt număraţi şi, dacă există un deficit, vă anunţăm". Altfel, este imposibil din punct de vedere operaţional. Ultimele două săptămâni din septembrie au fost nebuneşti", a recunoscut una dintre principalele instituţii private.
O sursă consultată de publicaţia menţionată a dezvăluit că "pentru operaţiuni de această anvergură, se folosesc maşini de numărat bancnote cu cinci tăvi, care diferenţiază bancnotele chiar şi după culoare şi le rearanjează în grămezi. Dacă există bancnote contrafăcute, le mută într-o tavă inferioară. Pachetele îngrijite, cele mai moderne, le lasă sigilate".
"Un client s-a prezentat în parcarea sucursalei cu doi paznici şi şase valize. Avea 20 de milioane de dolari 'cash'. Evident, managerii Trezoreriei anunţă imediat sediul central atunci când există operaţiuni de această amploare", au comentat aceştia.
La nivelul dolarului, numărul bancnotelor primite a crescut de 20 de ori în septembrie, adică cu 2.000% mai mult decât numărul bancnotelor care vin de obicei", a declarat un responsabil al serviciului clienţi.
Bancnotele deteriorate sau rupte trebuie să îndeplinească anumite condiţii pentru a fi acceptate, deşi acestea sunt destul de generoase. "Acestea trebuie să aibă o suprafaţă mai mare de 50% din cea a bancnotei pentru a primi credit, iar valoarea nominală şi măsurile de siguranţă trebuie să fie identificabile", conform regulillor băncii centrale. Şi adaugă că vor fi acceptate şi "bancnotele necorespunzătoare", cele care "nu sunt apte să continue să circule din cauza caracteristicilor lor fizice (rupte, murdare, uzate sau distruse)", se arată în regulamentul BCRA.
"O experienţă tragicomică este cea a unui client care avea dolari în casa mamei sale, băgaţi în perete, ca şi cum ar fi fost un seif, dar nu era un seif, ci o gaură lăsată pe vremea când au ridicat peretele. Casa a avut probleme cu ţevile sparte, au reparat-o şi banii au fost lăsaţi în perete, nimeni de la renovare nu ştia despre asta. Când s-a dus să caute bancnotele pentru a semna franciza, bancnotele erau toate rupte, pătate de umezeală. Nu am putut primi depozitul, dar clientul a spus că va încerca să se deplaseze şi să schimbe totul afară. A înţeles", a declarat o instituţie privată.
Creşterea exponenţială a depozitelor în dolari din ultimele două luni are de-a face cu avansul spălării banilor. De la 30 august, depozitele în numerar din sectorul privat au crescut cu 11,78 miliarde USD, ajungând la 31,116 miliarde USD la 22 octombrie. Adică, aproape 12 miliarde USD au intrat în bănci în doar opt săptămâni, iar cea mai mare parte a fost în numerar pentru a profita de avantajul fiscal.
Conform INDEC (Instituto Nacional de Estadistica y Censos), la sfârşitul celui de-al doilea trimestru din 2024, argentinienii aveau 254.916 miliarde USD în bancnote şi depozite în valută, din care numai 15.427 milioane USD erau depuse într-un cont al unei bănci locale. Aceasta înseamnă că, înainte de spălare, argentinienii deţineau aproximativ 239. 489 milioane USD în afara sistemului local. Este adevărat că o mare parte din aceşti bani sunt deja declaraţi autorităţilor fiscale argentiniene şi sunt impozitaţi, dar o altă parte este posibil să fie supusă aplicării în cadrul regimului actual de regularizare şi este vorba de miliarde de dolari în numerar care s-au acumulat de-a lungul anilor, informează aceeaşi publicaţie.