SOS încălzirea Capitalei. Consilierii Generali ai Municipiului Bucureşti tranşează soarta RADET (Video)
alte articole
UPDATE: Consilierii Generali ai Muncipiului Bucureşti au votat, cu 37 voturi pentru, o abţinere şi nici unul împotrivă, pentru contractarea împrumutului de 248 milioane RON de la Trezorerie destinat RADET pentru furnizarea energiei termice în sezonul rece.
Anterior votului, preşedintele CA RADET, Gabriel Dumitaşcu, a explicat că aprobarea împrumutului reprezintă doar o jumătate din rezolvarea problemei cu care se confuntă RADET-ul şi recte, Capitala:
"Vis-a-vis de tema de astăzi trebuie să va spun că împrumutul fundamentat constituie o jumătate din rezolvarea problemei din momentul de faţă de la RADET. De ce spun că se rezolva doar o jumătate din problemă? Pentru că pentru a introduce aceşti bani în circuitul financiar va fi nevoie de o rectificare a bugetului PMB cât şi de aprobarea bugetului RADET, care încă nu este aprobat în acest moment. Propunerea a fost trimisă CGMB în ianuarie 2015, s-au făcut 13 reveniri pentru aprobarea acestui buget, am semnalat problema în urmă cu o lună şi noului primar printr-o notă informativă, avertizând şi asupra consecinţelor.”, a declarat Dumitraşcu la şedinta de Consiliu de astăzi.
Şeful RADET a reamintit că instituţia sa a atins ca şi cheltuieli 90% din execuţia bugetară pe anul anterior şi, conform ordonanţei 26, nu mai are voie să cheltuie nici un ban, în caz contrar fiind caz penal. În consecinţă, Dumitraşcu a lansat un apel pentru aprobarea bugetului Regiei, pentru ca aceasta să reia plăţile către furnizori.
"De ce este important să reluăm plăţile către furnizori”? Statistic, avem 15-20 de avarii pe zi. Într-o săptămână se strâng 200 -300 avarii prin care se pierde apa caldă pe care o pompează ELCEN. În medie se pompează 18.000 tone pe oră iar pierderea este în jur de 10%. Când avariile nu sunt gestionate şi cantitatea de apă pierdută depăşeşte 10% sistemul intră în colaps şi centralele nu mai pornesc. Din inerţie se mai poate merge cam o săptămână, mai avem motorină etc,. dar aceste materiale se vor epuiza. Când vom rămâne fără materiale de intervenţie... Aplecaţi-vă cu toată tehnicitatea asupra acestor subiecte, împrumut, aprobarea celor două bugete, pentru a nu ajunge în situaţia enunţată anterior.”, a declarat Dumitraşcu.
În replică la problema ridicată de Dumitraşcu, primarul interimar Ştefănel Marin Dan a decalrat că acest lucru s-ar putea produce peste circa doua săptămâni, după discuţii între reprezentanţii primăriei şi cei ai RADET.
De asemenea, mai mulţi consilieri au opinat că împrumutul luat de la Trezorerie este doar o soluţie pe termen scurt. Astfel, consilierul PSD, Doru Giugula a declarat că singura soluţie pentru o rezolvare a situaţiei, pe termen lung, este fuziunea RADET-ELCEN, oprită “din considerente mercantile” de (fostul ) ministru Andrei Gerea.
ELCEN-ul, în frunte cu Gerea refuza fuziunea pentru că ar urma un audit şi s-ar descoperi care sunt firmele care căpuşează ELCEN-ul”, a acuzat Giugula, adăugând că ELCEN a refuzat întotdeauna să prezinte un cost real al gigacaloriei. În viziune consilierului, aburul care asigură încălzirea ar trebui să fie gratis. “Vara, când nu e nevoie de abur la încălzire, i se dă drumul pe coş!”, a declarat Giugula.
La rândul său, consilierul PNL Mircea Raicu a declarat că distribuţia şi producţia trebuie unificate dacă se doreşte cu adevărat ca cetăţenii Capitalei să aibă parte de încălzire la preţuri competitive.
"Alimentarea cu căldură a oraşului este un serviciu public, la care trebuie să aibă acces liber toţi cetăţenii. Serviciu public este însă şi producţia de energie şi distribuţia ei. Printr-un accident, în anii 90 s-a rupt un serviciu public. În unele locuri s-a vândut CET-urile şi oamenii au rămas fără încălzire iar la Bucureşti s-a împărţit în două companii, una de producere şi una de distribuţie. Niciodată Bucureştiul nu va reuşi să sigure un preţ la energie dacă nu va fi şi producător şi distribuitor.", a declarat Raicu adăugând că dacă RADET-ul este lăsat să intre în faliment, ELCEN-ul va cădea şi el.
Un alt subiect abordat în cadrul discuţiilor ce au precedat votul a fost recuperarea celor 715 milioane de lei pe care MAI îi datorează RADET, datorie preluată de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP).
Potrivit directorului general al RADET Valentin Viţalariu şi primarului interimar al Capitalei, MDARP nu vrea să mai recunoască aceşti bani.
"Am avut vineri o discuţie la MDRAP, discuţie generată de noi, căci vrem să recuperăm toţi banii pe care îi are de încasat RADET. Când am ajuns acolo noi am explicat că trebuie să se dea nişte bani, bani aprobaţi din bugetul statului, pentru perioada 2006 - 2011. Chiar în debutul discuţiilor, o doamnă secretar de stat a spus: "conform ordonanţei din 2011" ... deci vorbea de ceva ulterior perioadei pe care noi o invocăm. Ulterior ne-a fost trimisă o notă a acestei discuţii conform căreia noi am fi recunoscut - lucru total fals - că Ministerul nu ne datorează niciun ban. Ori noi eram acolo tocmai pentru că există o datorie a ministerului către noi. Este rea voinţă din partea reprezentanţilor guvernului.", a declarat Valentin Viţalariu.
***
Consilierii urmează să voteze aprobarea unui împrumut de 248 milioane RON de la Trezorerie, bani care ar urma să fie redirectionati catre RADET pentru a fi acoperite cheltuielile de functionare pe anul in curs. Problema care se ridică însă este că, potrivit preşedintelui CA RADET, Gabriel Dumitraşcu, Regia nu va putea dispune de aceşti bani.
Reamintim că şeful RADET avertiza vineri, 13 noiembrie, în cadul unei conferinţe de presă, că, în situaţia în care Consiliul General al Municipiului Bucureşti nu aprobă de urgenţă bugetul instituţiei împrumutul care se discuta azi nu va putea fi folosit de instituţia pe care o conduce iar în aproximativ o săptămână bucureştenii ar putea rămâne fără căldură şi apă caldă.
Conform legii, dacă nu are bugetul aprobat, RADET nu poate cheltui nici măcar banii încasaţi de la clienţi, ceea ce înseamnă că furnizorii vor rămâne neplătiţi, nu se vor mai putea cumpăra materiale pentru rezolvarea avariilor etc., ceea ce, practic, va pune regia în imposibilitatea de a funcţiona.
Fiecare unitate care este cu acţionariat sută la sută de stat, sau parţial, este obligată să depună bugetul de venituri şi cheltuieli la Primăria Capitalei. La rândul său, primarul este obligată prin lege să supună aprobării Consiliului General bugetul depus. Este imperativ ca acesta să fie aprobat, altfel unitatea nu poate cheltui decât 90% din buget. Ori RADET se găseşte în situaţia în care bugetul său pe anul 2015 este până la ora actuală neaprobat deşi, potrivit lui Dumitraşcu a fost depus încă din februarie a.c. Din februarie şi până acum, RADET a cheltuit peste 90% din buget şi, conform legii, nu mai are voie să cheltuie niciun ban. Mai multe informaţii pe acest subiect, puteţi accesa aici.
Preşedintele CA al RADET a mai explicat că primăria a pus "căruţa înaintea boilor” cu punerea pe ordinea de zi a CGMB a împrumutului în loc de aprobarea bugetului
"Primăria negociază împrumutul pentru RADET, degeaba o face, banii vor rămâne în conturile lor. Temeiul bugetar se bazează pe lege. Doar având un buget aprobat poţi lua un împrumut şi îl poţi introduce în conturi. În consecinţă, chiar dacă primăria va reuşi să ia cele peste 200 de milioane de lei de la Guvern, RADET va continua să fie în imposibilitatea de a-şi plăti furnizorii care ameninţă că vor cere intrarea în insolvenţă a companiei", a declarat Dumitraşcu.
Şeful RADET a mai precizat că a vorbit cu primarul în repetate rânduri pe această tema, inclusiv vineri dimineaţă, iar acesta i-a comunicat că va încerca să facă o şedinţă de Consiliu General spre sfârşitul lunii: "I-am spus că este cam târziu."
Imediat după conferinţa de presă RADET, primarul general interimar a cerut demisia lui Dumitraşcu, acuzându-l că a alarmat populaţia inutil, iar consilierii PNL au cerut, la rândul lor, demisia primarului:
"În lipsa unor măsuri ferme pe care starea de fapt o impune, în absenţa unei viziuni clare şi a unei lipse de implicare, PNL îi solicită public demisia din funcţia de primar general al municipiului Bucureşti pe care o deţine într-o perioadă de interimat în momentul de faţă", a declarat vineri, într-o conferinţă de presă, vicepreşedintele organizaţiei PNL Bucureşti, Richard Radu, consilier în CGMB.