Scandalul agentului termic continuă. Gerea promite căldură în Bucureşti şi cere demisia şefului RADET

Ministrul Andrei Gerea a cerut demisia şefului RADET, după ce acesta a anunţat o posibilă întrerupere a căldurii şi apei calde în Bucureşti, acuzându-l în acelaşi timp pe ministru de neprofesionalism.
Andrei Gerea
Andrei Gerea (Epoch Times România)

Ministrul Energiei, Andrei Gerea, a cerut vineri, în cadrul unei conferinţe de presă, demisia lui Gabriel Dumitraşcu, preşedintele Consiliului de Administraţie RADET, care astăzi a anunţat că bucureştenii ar putea rămâne, în circa o săptămână, fără apa caldă şi căldură.

"După ce a fost înţărcat de la banul public, el este într-un sevraj financiar şi nu mai poate continua la RADET, normal. Probabil acesta este motivul pentru care acesta a ajuns la concluzia că vrea să închidă apa caldă şi căldura. Acest lucru mă face să-i solicit demisia şi rog Primăria Capitalei să îi găsească un înlocuitor. Nu este normal ca din cauza unor răfuieli personale, dl. Dumitraşcu să afecteze persoanele din Bucureşti. Se mai poate discuta ce soluţii există pentru RADET, ce soluţii pot fi date de urgenţă", a declarat vineri Gerea, citat de B1 TV.

Totodată, Gerea a dat asigurări că apa caldă şi căldura nu se va opri în Capitală.

"Ca urmare a problemelor create de către RADET astăzi, şi anume în conferinţa de presă de dimineaţă, ne-am întâlnit într-un comitet de analiză, de urgenţă. În acest moment putem spune că Elcen va continua furnizarea de căldură. Acesta va duce la RADET apa caldă şi căldura. (...) În cazul Bucureştiului, ultimul pas care trebuie făcut este ca Primăria Generală să hotărască accesarea împrumutului de trezorerie, în aşa fel încât datoriile RADET către ELCEN să fie achitate. Şi mai departe, către furnizorul de gaz. Trebuie doar voinţă din partea tuturor celor implicaţi. Până acum nu am văzut vreun moment în care să nu existe dorinţă din partea partidelor, primarului general sau a persoanelor din comitetul primăriei", a adăugat Gerea.

Reamintim că, vineri, preşedintele Consiliului de Administraţie RADET a anunţat că, în situaţia în care Consiliul General al Municipiului Bucureşti nu aprobă bugetul instituţiei, în aproximativ o săptămână bucureştenii ar putea rămâne fără căldură şi apă caldă.

Conform legii, dacă nu are bugetul aprobat, RADET nu poate cheltui nici măcar banii încasaţi de la clienţi, ceea ce înseamnă că furnizorii vor rămâne neplătiţi, nu se vor mai putea cumpăra materiale pentru rezolvarea avariilor etc., ceea ce, practic, va pune regia în imposibilitatea de a funcţiona.

De asemenea, cu ocazia conferinţei de astăzi, Dumitraşcu l-a criticat dur pe Gerea, acuzându-l de neprofesionalism. Potrivit şefului RADET, Gerea a girat cu semnătura sa un protocol de reeşalonare a datoriilor RADET către Elcen, în care condiţiile erau zdrobitoare pentru RADET.

"Nici cel mai veros cămătar nu ar fi propus ce a girat ministrul, o dobândă penalizatoare de 0,05% pe zi la sumele scadente pe zece ani, ceea ce duce la o dobândă anuală de peste 18%. Spuneţi-mi dacă ştiţi vreo bancă care ia dobândă de 18%, peste dobândă penalizatoare în cuantum de 3,5 miliarde de lei. Ce dovadă mai bună de lipsă de profesionalism ar putea da Gerea decât girarea acestui document?”, a declarat şeful RADET, potrivit căruia singura legătură a lui Gerea cu energia este faptul că din când în când aprinde un bec sau dă drumul la aragaz.

În ceea ce priveşte împrumutul de la trezorerie, despre a cărui accesare a vorbit ulterior Gerea, Dumitraşcu a explicat că primăria a pus "căruţa înaintea boilor". Astfel, la şedinţa extraordinară a Consiliului General de luni, se va discuta despre acest împrumut în valoare de circa 240 de milioane de lei, bani care vor rămâne însă în conturile primăriei şi nu vor putea ajunge la RADET până la aprobarea bugetului.

Doar având un buget aprobat poţi lua un împrumut şi îl poţi introduce în conturi. În consecinţă, chiar dacă primăria va reuşi să ia cele peste 200 de milioane de lei de la Guvern, RADET va continua să fie în imposibilitatea de a-şi plăti furnizorii care ameninţă că vor cere intrarea în insolvenţă a companiei, au explicat oficialii RADET.

Mai multe informaţii pe acest subiect puteţi accesa aici

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne