Sorin Oprescu preia proiectul Sălii Polivalente de la Elena Udrea
alte articole
Primarul general al Municipiului Bucureşti, Sorin Oprescu, a anunţat că, în sfârşit, Bucureştiul va avea o Sală Polivalentă de 16.000 de locuri construită la cele mai noi standarde de confort. Oprescu a participat la şedinţa de Guvern, discutând şi despre "Polivalenta de care în sfârşit ne apucăm". Sala Polivalentă ar urma sa fie construită de Primăria Municipiului Bucureşti, dar pe planurile Companiei Naţionale de Investiţii. Oprescu va trebui să renunţe la visul său, de a ridica o Polivalentă asemănătoare cu Opera din Sidney, în zona Esplanada.
"Am aprobat prin Hotărâre de Guvern trecerea terenului de la Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului în domeniul public al Municipiului Bucureşti şi în administrarea Consiliului General al Municipiului Bucureşti. Există de altfel un studiu de fezabilitate şi un proiect făcut de Compania Naţională de Investiţii. Sala Polivalentă o va construi Primăria Municipiului Bucureşti cu sprijinul guvernului", a declarat Victor Ponta, la sfârşitul şedinţei de guvern.
Compania Naţională de Investiţii are într-adevăr, un studiu de fezabilitate făcut din vremea când la conducerea Ministerului Dezvoltării Regionale, în subordinea căruia activează, se afla Elena Udrea. În luna iunie anul trecut, Udrea anunţa că această sală polivalentă va fi ridicată pe un teren situat în Complexul Sportiv Naţional „Lia Manoliu”, în zona patinoarului Flamaropol, care ar fi fost pus la dispoziţie cu titlu gratuit Ministerului Dezvoltării de către Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului. De altfel, în luna august 2011, guvernul Boc aproba indicatorii tehnico-economici ai sălii de sport multifuncţionale care urma sa fie construită în cadrul complexului sportiv "Lia Manoliu", cu o capacitate de 16.000 de locuri şi costuri estimate la 260 milioane lei (circa 60 milioane euro).
Referitor la construirea noii Săli Polivalente, Oprescu a declarat că a cerut guvernului cedarea terenului care reprezintă aproape toată suprafaţa complexului Lia Manoliu. „Am construit acolo Naţional Arena, am construit parcarea şi utilităţile necesare complexului şi am început amenajările necesare unui complex sportiv de nivel european. Nu înţeleg de ce nu am putea dezvolta zona doar pentru că înainte nu puteam construi o sală polivalentă acolo. Am fost impresionat de sportivul care se antrena pentru sărituri în bazin pe nişte bureţi. Vrem să ne implicăm şi în refacerea bazinului olimpic. Dorim de asemenea să păstrăm şi turnul de paraşutism din acest complex. Vrem să folosim zona parcului şi zona lacului artificial, vrem să dăm la o parte magazinele care vând trei ciocolate şi pitici. Vrem să rămână o zonă de plimbare."
În ceea ce priveşte construirea noii Săli Polivalente a Capitalei, edilul a confirmat că va prelua proiectul din mandatul Elenei Udrea. „Ne dorim sala polivalentă, fără să mai pornim de la zero, cu mii de studii de fezabilitate. Acestea există deja şi le putem folosi. Am studiat problema refacerii clădirii din parcul Tineretului (n.r. - Sala Polivalentă „Ioan Kunst Ghermănescu”, 6.000 de locuri, cea mai mare din România la această oră, dar aflată într-o accentuată stare de degradare) dar dacă am interveni acolo, ne-ar costa mai mult. Pentru refacerea ei sunt preţuri mult prea mari, aşa că vom interveni atunci când vom avea banii necesari renovării."