Oprescu vrea Esplanada pentru o sală de jocuri sau un parc “cu căprioare”

" Noaptea lungă a filmelor scurte "eveniment cultural ediţia a IV a desfăşurat la Biblioteca Naţională
" Noaptea lungă a filmelor scurte "eveniment cultural ediţia a IV a desfăşurat la Biblioteca Naţională (Epoch Times România)

Primăria Capitalei a solicitat oficial Guvernului să transfere terenul aferent proiectului Esplanada – teren aflat în zona centrală a oraşului, imediat după Biblioteca Naţională a României - din proprietatea privată a statului în proprietatea publică a Bucureştiului, fără a menţiona concret ce are de gând să construiască acolo. În luna iunie, chiar înainte de alegerile locale, primarul reales Sorin Oprescu spunea că intenţionează să construiască pe terenul de la Esplanada o sală polivalentă după modelul Operei din Sydney, iar în urmă cu alte câteva luni acelaşi edil declara că în acea locaţie ar putea apărea un parc “cu căprioare şi iepuraşi”.

Terenul, cu o suprafaţă de 106.000 metri pătraţi este situat pe Bd. Unirii şi este delimitat la nord de Bd. Unirii, la est de str. Nerva Traian, la sud de Bd. Octavian Goga, iar la vest de Bd. Mircea Vodă. "Municipiul Bucureşti înregistrează un deficit major pe segmentul bunurilor imobile destinate dezvoltării şi implementării unor proiecte în domeniul urbanismului şi amenajării teritoriului şi a unor proiecte din domeniul cultural. Programul de dezvoltare al Municipiului Bucureşti cuprinde proiecte privind reabilitarea şi modernizarea infrastructurii urbane şi de dezvoltare imobiliară. Considerăm că terenul aferent amplasamentului Esplanada (...) se pretează la aplicarea unor astfel de proiecte ale municipiului Bucureşti", se precizează în expunerea de motive semnată de primarul general, Sorin Oprescu.

Zona numită acum Esplanada are o îndelungată istorie, fiind una dintre investiţiile începute pe vremea lui Ceauşescu şi nefinalizate după 1989. Ceauşescu a vrut ca în zona respectivă să fie construit un mare ansamblu de blocuri şi instituţii de stat, care să străjuiască ceea ce urma sa fie Bulevardul Victoria Socialismului. A apucat să toarne, însă, numai fundaţiile construcţiilor pe care le visa în acel loc, fiind apoi “oprit” de evenimentele din 1989. Timp de 14-15 ani, până prin 2004-2005, zona a rămas a nimănui, părăsită, devenind o ruină şi din cauza celor care au furat cam tot ce se putea fura de acolo, de la cărămizi la fier sau chiar bucăţi de beton din fundaţii. În plin “boom” economic, miliardarul clujean Arpad Paszkany a anunţat că, pe zona respectivă, împreună cu alţi câţiva investitori, va construi proiectul Esplanada, cu birouri, locuinţe, spaţii de agrement şi grădini suspendate, un proiect futurist comparat de mulţi cu celebrul cartier parizian Defense. O investiţie apreciată la 2-3 miliarde de euro, abandonată şi ea, însă, în momentul venirii crizei. Au mai trecut câţiva ani de tăcere şi, în 2011, Guvernul Boc a anunţat că Esplanada, tot un complex de clădiri de birouri, centre comerciale, hoteluri şi blocuri de locuinţe, va fi construit în parteneriat public privat, dar cu alţi parteneri, nenominalizaţi. Până la urmă, nici această investiţie, apreciată de către ex-premier la 800-900 de milioane de euro, nu s-a concretizat, iar terenul este în continuare liber, dorit de toată lumea, dar neîngrijit de nimeni.

Ceauşescu a vrut ca în zona respectivă să fie construit un mare ansamblu de blocuri şi instituţii de stat, care să străjuiască ceea ce urma sa fie Bulevardul Victoria Socialismului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Economie