Sora pilotului ucrainean judecat în Rusia oprită să depună mărturie

Deşi procesul pentru crimă al pilotului ucrainean Nadia Savcenko este controversat, autorităţile ruse toarnă mai mult gaz pe foc interzicându-i surorii acesteia să depună mărturie. Vira Savcenko trebuia să fie martorul principal al apărării.
Poster cu pilotul de elicopter Nadia Savchenko în Kiev
Poster cu pilotul de elicopter Nadia Savchenko în Kiev (GENYA SAVILOV/AFP/GETTY IMAGES)

Autorităţile ruse au împiedicat-o marţi pe sora pilotului ucrainean Nadia Savcenko să depună mărturie în favoarea surorii sale, judecată în Rusia pentru crimă.

Vira, sora pilotului ucrainean, urma să apară în această săptămână ca martor principal al apărării într-un în caz în care Savcenko este acuzată că ar fi ucis doi reporteri ruşi. Dacă este găsită vinovată ar putea primi până la 20 de ani de închisoare, conform RFE/RL.

Cazul a fost condamnat de grupurile pentru drepturile omului ca o farsă la adresa justiţiei.

Vira a scris pe Facebook că autorităţile ruse au anunţat-o la graniţă că i s-a interzis să intre în ţară până în 2020, la ordinele Serviciului Federal de Securitate al Rusiei (FSB).

Un purtător de cuvânt al FSB din Moscova a refuzat să comenteze informaţiile.

Avocatul ei, Mark Feigin, a scris pe Twitter că “Nadia Savcenko a fost privată de dreptul ei la apărare”. Feigin a promis că va contesta decizia FSB.

Pilotul ucrainean, în vârstă de 34 de ani, a negat acuzaţiile că ar fi ajutat la direcţionarea unui atac de artilerie în care au fost ucişi doi reporteri ai televiziunii ruse de stat în estul Ucrainei în iunie 2014.

De asemenea, ea a declarat că a fost capturată într-o ambuscadă de către luptătorii separatişti înainte ca Voloşin şi Korneliuk să fie ucişi. La început, a adăugat ea, separatiştii au ţinut-o ca prizonieră de război.

“Dar după mai puţin de o săptămână, ei au declarat că mă vor vinde Rusiei”, a susţinut pilotul ucrainean.

Ulterior, Savcenko a fost predată unor bărbaţi mascaţi, înarmaţi cu arme automate, care “vorbeau cu accent rusesc şi care nu vorbeau limba ucraineană”, a declarat ea.

Savcenko a petrecut mai mult de un an în detenţie în Rusia înainte să fie adusă în faţa tribunalului, cazul ei devenind un element central dintr-un război propagandistic între Moscova şi Kiev.

Apărătorii pilotului ucrainean au declarat că acest caz este “pur politic” şi consideră că singura speranţă pentru eliberarea ei este un schimb de prizonieri negociat personal de Putin şi Poroşenko.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe