Delegat separatist: Retragerea armelor ar putea duce la încetarea războiului ucrainean

Noul acord pentru retragerea armelor uşoare de pe linia frontului din estul Ucrainei ar putea duce la încetarea conflictului vechi de peste un an. Totuşi, rebelii separatişti încă se îndoiesc de sinceritatea intenţiilor Kievului.
Separatiştii pro-ruşi participă la o competiţie între unităţi de tancuri în apropiere de oraşul Torez, Donetk Olbast, 24 septembrie 2015.
Separatiştii pro-ruşi participă la o competiţie între unităţi de tancuri în apropiere de oraşul Torez, Donetk Olbast, 24 septembrie 2015. (Captură Foto)
Andrei Popescu
01.10.2015

Un reprezentant separatist participant la discuţiile de pace pentru estul Ucrainei a declarat, miercuri, că acordul semnat cu guvernul ucrainean în această săptămână privind retragerea unui număr suplimentar de arme de pe linia frontului ar putea însemna o încetare a războiului dintre cele două tabere, a raportat website-ul oficial al rebelilor separatişti pro-ruşi DAN.

Noul acord include retragerea tancurilor şi armelor de calibru mai mic şi reprezintă o completare la un acord de pace semnat în luna februarie la Minsk, cunoscut sub numele de Minsk II.

“[Acest acord] ar putea însemna sfârşitul războiului”, a declarat Denis Puşilin, reprezentantul rebelilor, conform Reuters.

Noul acord a fost încheiat marţi în timpul discuţiilor de pace în capitala belarusă Minsk şi vizează regimul de încetare a focului stabilit în februarie. Ambele tabere s-au acuzat, de atunci, de încălcare continuă a acestuia.

După semnarea acordului, liderul separatist Alexander Zaharcenko s-a declarat mai prudent în privinţa procesului de pace.

“Daţi-ne voie să ne îndoim de sinceritatea intenţiilor părţii ucrainene ... Kievul şi-a încălcat în mod repetat promisiunile”, a declarat el, fiind citat de website-ul DAN.

Între timp, armata ucraineană şi-a repetat acuzaţiile că separatiştii nu respectă acordul de pace în anumite părţi ale liniei de front.

“În ciuda acordului de încetare a focului, inamicul, la fel ca înainte, menţine forţe semnificative în poziţii avansate, inclusiv arme grele, sfidând prevederile acordului de la Minsk”, a declarat purtătorul de cuvânt al armatei ucrainene Andrei Lisenko.

Violenţele din teritoriile separatiste din estul Ucrainei au ajuns în ultimele zile la cel mai scăzut nivel de la semnarea acordului Minsk II. Totuşi, diplomaţii occidentali susţin că acel plan de pace, care conţine 12 puncte, este departe de a fi implementat în totalitate.

Chiar dacă sunt retrase de pe linia frontului şi arme mai uşoare, totuşi, cele două tabere trebuie să ajungă la un acord asupra regulilor de bază pentru alegerile locale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor