Procesul împotriva pilotului ucrainean Savcenko pe rol în Rusia

Pilotul ucrainean Nadia Savcenko.
Pilotul ucrainean Nadia Savcenko. (Dmitry Serebryakov/AFP/Getty Images)
Andrei Popescu
23.09.2015

Pilotul ucrainean Nadia Savcenko este judecată în sudul Rusiei, fiind acuzată de uciderea a doi jurnalişti ruşi în estul Ucrainei. Savcenko neagă acuzaţiile, susţinând că acest caz este o înscenare, conform Deutsche Welle.

Nadia Savcenko a sosit marti la tribunalul din Doneţk într-o dubă a poliţiei şi a fost ascunsă de ochii presei cu un camion care a fost plasat în faţa intrării în tribunal. Securitatea în jurul clădirii a fost întărită pentru acest proces, poliţia păzind drumurile din apropiere şi intrările în tribunal.

Pilotul este acuzat de uciderea a doi jurnalişti ruşi care operau în estul Ucrainei. Autorităţile ruse susţin că Savcenko a trecut frontiera ruso-ucraineană ilegal, dându-se drept o refugiată. Pe de altă parte, guvernul ucrainean a declarat că ea a fost răpită de separatiştii pro-ruşi şi predată Rusiei.

Nadia Savcenko a servit în Irak şi Ucraina ca pilot de elicopter şi este privită ca o eroină. Ea s-a aflat în detenţie în Rusia timp de peste un an şi a petrecut mai mult de 80 de zile în greva foamei în timpul detenţiei.

Jurnaliştii nu au avut voie să pătrundă în sala de tribunal şi au fost nevoiţi să vadă procedurile de tribunal la televizor, dintr-o cameră situată în apropierea sălii unde se desfăşoară procesul.

În sala de tribunal, Nadia a pledat nevinovată şi, conform presei de stat ruseşti, a declarat că “întregul caz este o minciună de la început până la sfârşit. Nu am văzut unde erau jurnaliştii şi nu i-am cunoscut. Nu am tras niciodată asupra unor oameni neînarmaţi. Nu am fost niciodată un mitralior, sunt un soldat şi nu o ucigaşă.”

Uniunea Europeană şi SUA au criticat detenţia pilotului ucrainean şi au cerut Rusiei să o elibereze. În comentariile către mass media de stat, autorităţile ruse au declarat că drepturile Nadiei nu au fost încălcate.

Procesul are loc în oraşul rusesc Doneţk, care poartă acelaşi nume cu oraşul zguduit de război din estul Ucrainei.

Echipa juridică a Nadiei Savcenko a depus o cerere ca procesul să aibă loc în Moscova, dar cererea a fost respinsă. Avocaţii pilotului ucrainean susţin că procesul are loc într-un oraş mic, departe de capitală, pentru ca Nadia să nu ajungă în centrul atenţiei mass mediei.

Avocatul pilotului, Mark Feygin, citat de Deutsche Welle, a declarat “nu avem multe şanse deoarece în Rusia nu există justiţie. Ne bazăm în principal pe suprijinul politic şi pe presiunea internaţională pusă pentru eliberarea Nadiei Savcenko”.

Dacă este declarată vinovată, Savcenko ar putea primi până la 25 de ani de închisoare pentru crimă, tentativă de omor şi trecerea ilegală a frontierei ruse.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor