Putin, Poroşenko se întâlnesc la Paris. OSCE anunţă că a găsit sisteme sofisticate de arme produse de Rusia în Ucraina

OSCE anunţă că a găsit sisteme de arme a căror unic producător este Rusia, chiar în ajunul întâlnirii dintre Putin şi Poroşenko la Paris
Putin şi Poroşenko la Minsk, februarie 2015, arhivă
Putin şi Poroşenko la Minsk, februarie 2015, arhivă (Getty Images)

În timp ce preşedintele rus Vladimir Putin şi omologul său ucrainean Petro Poroşenko trebuiau să se întâlnească la o conferinţă în Paris pentru a discuta rezolvarea conflictului ucrainean, monitorii internaţionali au declarat că au găsit pentru prima oară sisteme avansate de arme fabricate de Rusia în zona de război, conform unui raport Reuters.

Monitorii Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare (OSCE) au afirmat că au găsit sisteme mobile TOS-1 Buratino.

Acestea au capacitatea de a distruge blocuri întregi de locuinţe cu ajutorul unor încărcături care „răspândesc lichid inflamabil în jurul ţintei, după care iniţiază explozia”. Experţii subliniază că Rusia este singura ţară care produce asemenea sisteme.

Russia a continuat să nege orice implicare militară în Ucraina, deşi Moscova a anexat Crimeea în martie 2014, provocând un val de sancţiuni economice din partea Occidentului, împotriva economiei sale şi a unor personaje marcante implicate în conflictul ucrainean.

Acordul Minsk II semnat în februarie după o iniţiativă diplomatică sub conducerea Germaniei şi Franţei, ar fi trebuit să pună capăt conflictului.

Odată cu implicarea Rusiei în războiul civil din Siria, în sprijinul preşedintelui Bashar al Assad, conflictul din Ucraina a rămas pe planul secund ca importanţă, existând chiar voci care susţin că problemele cu Iranul şi Siria din Orientul Mijlociu au redus sprijinul Occidentului pentru Ucraina.

Experţii estimează că prin începerea bombardamentelor în Siria, cuplat cu detonarea crizei refugiaţilor în Germania, Vladimir Putin a forţat Occidentul să adopte soluţii chiar mai complicate pentru conflictul îngheţat din Ucraina.

“Din nefericire mai este mult de parcurs până ajungem la o concluzie” a declarat Vladimir Putin înainte de a ajunge la Paris. “Cu toate acestea există speranţe că această criză poate fi rezolvată”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe