Poroşenko speră la un parteneriat NATO-Ucraina mai complex

Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko şi fostul secretar general al NATO Anders Fogh Rasmussen s-au întâlnit în Kiev pentru a discuta despre cooperarea Kievului cu alianţa militară vestică, conform Kyiv Post.
Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko (ALAIN JOCARD/AFP/GETTY IMAGES)
Andrei Popescu
11.09.2015

Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko şi fostul secretar general al NATO Anders Fogh Rasmussen s-au întâlnit în Kiev pentru a discuta despre cooperarea Kievului cu alianţa militară vestică, conform Kyiv Post.

“Noi apreciem nivelul de încredere atins în relaţia dintre Ucraina şi NATO şi sperăm să ne adâncim acest parteneriat”, a declarat liderul rus, fiind citat de biroul său de presă.

Poroşenko, care a declarat în repetate rânduri că nu va negocia cu militanţii şi teroriştii, a subliniat nevoia ca partenerii Kievului să îşi mobilizeze eforturile pentru eliberarea ucrainenilor deţinuţi în Rusia, inclusiv Oleg Senţov şi Nadia Savcenko.

Legăturile dintre Rusia şi Occident s-au deteriorat puternic după izbucnirea crizei din estul Ucrainei. Kievul şi aliaţii săi vestici acuză Moscova de implicare în acest conflict, o acuzaţie pe care Kremlinul o respinge categoric.

La rândul său, NATO şi-a activat la începutul acestei luni şase noi centre de comandă pe flancul estic al alianţei cu scopul de a-şi consolida sistemul de apărare, pe fundalul tensiunilor generate de acţiunile Rusiei în Ucraina.

Aceasta este cea mai recentă mişcare din partea NATO de a-şi consolida sistemul de apărare pe flancul său estic de când Rusia a anexat peninsula ucraineană Crimeea în martie 2014.

NATO şi-a intensificat, de asemenea, numărul de exerciţii militare, desfăşurând avioane şi nave de luptă în zonă, în timp ce SUA a promis că va menţine armament greu în regiune.

Pe de altă parte, preşedintele rus Vladimir Putin a declarat în luna iunie că Rusia se va apăra împotriva NATO, care îşi intensifică prezenţa militară lângă graniţele ruse.

“Dacă cineva ne ameninţă teritoriile, înseamnă că va trebui să ne direcţionăm forţele armate şi puterea de atac modernă către acele teritorii, de unde vine ameninţarea”, a declarat Putin, conform AFP. “NATO este cel care se apropie de graniţele noastre”, a adăugat el.

Putin a susţinut că Rusia va reacţiona corespunzător şi va iniţia politici de apărare pentru a neutraliza ameninţările care vin din partea statelor învecinate.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor