Sondaj: Doar 6 % dintre cetăţeni sunt foarte mulţumiţi de felul în care este guvernată ţara

La 100 de zile de la schimbarea puterii în Republica Moldova, 4 din 10 cetăţeni apreciază ca fiind oarecum eficiente reformele făcute, iar fiecare al zecelea - deloc eficiente.
Guvernul Sandu
Guvernul Sandu (gov.md)

În urma unui sondaj efectuat de Asociaţia Sociologilor şi Demografilor din Moldova, care a fost bazat pe cele 100 de zile de guvernare a Executivului condus de Maia Sandu, în jur de 60% din populaţie consideră că evenimentele din interiorul ţării se desfăşoară într-o direcţie incorectă, 24% – într-o direcţie corectă, iar alte 16 % – încă nu ştiu.

Potrivit UNIMEDIA, distribuirea răspunsurilor la această întrebare exprimă o atitudine negativă privind direcţia de dezvoltare pentru care pledează autorităţile Republicii Moldova.

Astfel, au specificat experţii, este destul de mic numărul celor care consideră că în Republica Moldova democraţia funcţionează eficient, doar 6% sunt foarte satisfăcuţi, 19% - satisfăcuţi de democraţia din ţară, nu prea satisfăcuţi sunt 41%, deloc satisfăcuţi – 25%, iar 9% nu au ştiut să răspundă.

„După 100 de zile de la constituirea coaliţiei PSRM ACUM doar 6 la sută dintre cetăţeni sunt foarte mulţumiţi de felul în care este guvernată ţara, 1/5 - destul de mulţumiţi, circa 1/3 - nici mulţumiţi, nici nemulţumiţi, 23 la sută - nu prea mulţumiţi, fiecare al zecelea - deloc mulţumit, 7% nu s-au putut pronunţa la subiect.

4 din 10 cetăţeni apreciază oarecum eficiente reformele din ţară noastră şi doar 5 la sută le consideră foarte eficiente, 42% - sunt nu prea eficiente, fiecare al zecelea - deloc eficiente, 3 la sută n-au fost în stare să dea un răspuns concret”, se arată într-un comunicat al Asociaţia Sociologilor şi Demografilor.

Mai mult decât atât, 75% dintre respondenţi apreciază negativ schimbările care s-au produs în reformarea sistemului justiţiei, 69% - în activitatea autorităţilor publice centrale, 65% - în sistemul de pensii, 64% – în sfera economică, 62% – în domeniul politicii interne. Cele mai palpabile schimbări au fost sesizate, potrivit respondenţilor, în domeniul politicii externe – 46%, în reforma sistemului electoral - 42%, în activitatea autorităţilor publice locale – 37%, în medicină – 36%, în învăţământ – 35%.

Rezultatele studiului demonstrează şi de această dată că interesul faţă de viaţa politică în rândul moldovenilor continuă să fie destul de scăzut, în contextul în care doar 28% dintre cei chestionaţi au menţionat că sunt interesaţi de politică, 8% sunt foarte interesaţi, 47% – puţin se interesează de politică, iar alte 15% – nu se interesează deloc. Prin urmare, numărul persoanelor care nu se interesează de politică este mult mai mare, decât al celor interesaţi, potrivit sociologilor.

Sondajul a fost efectuate în perioada 11-20 septembrie 2019, pe un eşantion de 1189 respondenţi, din 88 localităţi, reprezentativ pentru populaţia adultă a Republicii Moldova, fără regiunea transnistreană, cu o eroare maximală de 3,0%.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe