„Cere deputaţilor să interzică cianura!”: Petiţie pentru interzicerea mineritului cu cianuri

După ani de tergiversări, propunerea legislativă care interzice mineritul cu cianuri a ajuns pe ordinea de zi a Camerei Deputaţilor. O petiţie îi invită pe români să pună un strop de presiune pe politicieni, pentru ca legea să treacă.
Roşia Montană (Sean Gallup / Getty Images)
Loredana Diacu
26.09.2015

După ani de tergiversări, propunerea legislativă care interzice "activitatea minieră bazată pe folosirea tehnologiei prin cianuri", sau compuşi din cianuri a ajuns pe masa deputaţilor, aceiaşi deputaţi care au încercat să dea undă verde exploatărilor RMGC la Roşia Montană.

Cum problema cianurilor nu a început şi nu se sfărşeşte cu Roşia Montană, proiect stopat de societatea civilă, şi multe alte zone din ţară sunt în pericol să fie distruse de proiecte similare, mai multe ONG-uri au lansat o petiţie prin care le cer românilor să se implice şi să ceară deputaţilor ca prin votul lor, să interzică mineritul cu cianuri, odată pentru totdeauna.

Intitulată "CIANURA PE ORDINEA DE ZI: CERE DEPUTAŢILOR SĂ O INTERZICĂ!" petiţa lansată de Salvaţi Roşia Montană, Mining Watch, De-clic.ro şi Certej fără Cianură poate fi accesată aici.

Redăm textul petiţiei prin care românii sunt invitaţi să ceară deputaţilor adoptarea Pl-x nr. 429/2007, proiect legislativ respins în 2007 de Senat şi ajuns, 8 ani mai târziu, pe ordinea de zi a Camerei Deputaţilor, for decizional pe acest proiect.

"Cianura a ajuns pe masa deputaţilor.
Interzicerea cianurii este acum posibilă prin votul Parlamentului.

După 8 ani, legea anti-cianură a ajuns în Camera Deputaţilor pentru vot final. Roşia Montană, Certej, Băiţa Crăciuneşti, Baia Mare, Rovina, în total 12 proiecte miniere aurifere cu cianuri ar urma să fie supuse aprobării pe teritoriul României în următorii ani. Munţii Apuseni s-ar putea transforma treptat în peisaj selenar, dacă nu acţionăm acum!

Proiectul de lege, iniţiat în 2007, a fost rapid ascuns în sertarele Parlamentului datorită presiunii companiilor miniere. Au fost necesari opt ani ca legea anti-cianură să fie repusă pe ordinea de zi a Camerei Deputaţilor, dar de această dată Guvernul României cere respingerea ei.

Ştim că exploatările miniere şi cianura sunt strâns legate de corupţie şi decizii politice aleatorii. Am văzut prea multe accidente miniere în ciuda faptului că atât companiile, cât şi politicienii, promit cele mai ‘bune tehnologii’ şi proiecte ‘fără cusur’ . Refuzăm să acceptăm ca o substanţă chimică otrăvitoare precum cianura să fie permisă în ţara noastră, în comunităţi dens populate. Cianura are o toxicitate ridicată şi poate duce rapid la moarte. O lingură de soluţie de cianură de 2% va ucide o fiinţă umană şi accidentele miniere recurente ne-au arătat impactul devastator asupra naturii.

Împreună am determinat Guvernul României în 2013 să-şi anuleze planurile de distrugere a Roşiei, dar noi comunităţi se confruntă cu aceleaşi pericole. Roşia Montană, Certej sau Baia Mare nu vor fi niciodată în siguranţă şi lupta noastră, comună, niciodată pe deplin câştigată fără interzicerea cianurii în minerit."

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor