Şomajul din zona euro a ajuns la 12% pentru prima dată de când a fost introdusă moneda

Şomeri în Madrid - 2 aprilie 2013 (AP Photo / Andres Kudacki)
Associated Press
03.04.2013

Şomajul din zona euro a ajuns la 12 la sută: Cifrele publicate marţi arată că cele 17 state din zona euro au o rată a şomajului de 12 la sută.

LONDRA (AP) - Economia zonei euro a trecut de un alt reper sumbru.

Cifrele oficiale anunţate marţi au arătat că şomajul din cele 17 ţări ale Uniunii Europene care folosesc moneda euro a ajuns la 12 la sută - pentru prima dată de când moneda a fost introdusă în 1999.

Eurostat, biroul de statistică al UE, a declarat că rata din luna februarie a rămas nemodificată la niveluri record, după ce rata din ianuarie a fost revizuită până la 12 la sută de la 11,9 la sută.

Spania şi Grecia se confruntă cu un şomaj în masă şi multe alte ţări văd cum aceste rate ajung la niveluri ridicate incomode, pe măsură ce guvernele din întreaga regiune adoptă măsuri dure de austeritate pentru a-şi controla datoriile.

Zona euro, care are puţin peste 330 de milioane de locuitori, este unul dintre pilonii economici principali ai lumii, iar criza din jurul acesteia a fost unul dintre principalele motive pentru care a fost oprită redresarea mondială.

Un total de 19,07 milioane de persoane sunt oficial fără un loc de muncă în zona euro în luna februarie, cu aproape două milioane mai mult decât în ​​aceeaşi lună din anul precedent. Pentru cele 27 de ţări ale Uniunii Europene, din care zona euro reprezintă o parte majoră, rata şomajului a fost de 10,9 la sută.

"Aceste niveluri inacceptabil de ridicate ale şomajului sunt o tragedie pentru Europa şi un semnal de cât de gravă este criza cu care se confruntă unele ţări din zona euro", a declarat Comisarul UE pentru Ocuparea Forţei de Muncă, Laszlo Andor.

Chiar dacă zona euro a atins un alt record dezamăgitor, cei optimişti au observat partea bună.

Creşterea numărului şomerilor cu 33 000 în luna februarie a fost cea mai mică creştere lunară din aprilie 2011 şi mult mai mică faţă de cifra de 222 000 înregistrată în luna ianuarie. Germania, cea mai mare economie din Europa, are o rată a şomajului de doar 5,4 la sută. Asta e chiar mai bună decât rata de 7,7 la sută din SUA.

Cu toate acestea, cifrele din luna februarie au fost publicate înainte de recenta criză din Cipru.

Preocuparea pieţelor este că haosul din jurul planului de salvare al ţării a reaprins îngrijorarea faţă de euro şi se poate să fi ştirbit şi mai mult încrederea de pe teritoriul zonei euro - un context care a influenţat negativ crearea de locuri de muncă, redresarea economică şi stabilitatea în întreaga zonă euro.

"Consecinţele economice şi sociale ale şomajului ridicat continuă să reprezinte unele dintre cele mai importante ameninţări la adresa viitorului zonei euro", a declarat Marie Diron, consilier senior economic la Ernst & Young.

Este cu siguranţă o ameninţare reală la viitorul imediat al Ciprului.

Şomajul din naţiunea insulară estică din Marea Mediterană, care are numai un milion de locuitori, este de aşteptat să crească şi mai mult în lunile următoare şi să contracte brusc economia.

Mulţi economişti prognozează că economia cipriotă se va contracta cu 10 la sută în acest an, iar rata şomajului o va egala pe cea din Grecia şi pe cea din Spania. Rata şomajului din Cipru din luna februarie a fost de 14 la sută, comparativ cu 26,3 la sută din Spania.

Grecia, care este în al şaselea an al unei recesiuni sălbatice, a avut o rată a şomajului de 26,4 la sută în luna decembrie. Cifrele sale sunt elaborate pe o perioadă de timp diferită şi rata reală din luna februarie va fi, probabil, chiar mai mare.

Înainte de criza cipriotă au existat semne că criza datoriilor din Europa s-a calmat. Pieţele de acţiuni şi obligaţiuni au crescut timp de aproape şase luni, sporind încrederea în capacitatea ţărilor de a se finanţa.

Dar în timp ce pieţele s-au îmbunătăţit, economia zonei euro s-a scufundat din nou în recesiune, pe măsură ce multe guverne din regiune au adoptat reduceri mari de cheltuieli şi creşteri de taxe. Unele ţări, cum ar fi Grecia şi Portugalia, fac acest lucru ca parte a planurilor lor internaţionale de salvare, după ce au pierdut încrederea investitorilor în obligaţiunile lor, în timp ce alte ţări, cum ar fi Spania şi Italia, aplică politici bugetare dure pentru a evita aceeaşi soartă.

Se estimează că economia zonei euro se va contracta cu 0,3 la sută în 2013, în conformitate cu Comisia Europeană, braţul executiv al UE. PIB-ul oficial pentru primul trimestru pentru zona euro şi UE urmează să fie publicat luna viitoare.

Un sondaj publicat marţi a indicat că recesiunea este posibil să fi continuat şi în primul trimestru. Indicele lunar al managerilor de achiziţii (PMI) pentru sectorul de producţie - un indice privind activitatea afacerilor, publicat de compania de informaţii financiare Markit - a atins cel mai mic nivel din ultimele 3 luni.

Deşi PMI nu a fost la fel de rău pe cât s-a estimat cu câteva săptămâni în urmă, acesta a scăzut în martie la 46,8 puncte de la 47,9 în luna februarie. Orice cifră sub 50 indică o contracţie economică.

Îngrijorarea din sondajul PMI a fost că producţia din zona euro s-a micşorat, inclusiv în Germania, centrul de putere al exporturilor Europei.

"Deşi în unele privinţe este reconfortant să vedem că evenimentele din Cipru nu au provocat un impact imediat asupra afacerilor - rezultatele finale ale sondajului fiind chiar puţin mai mari decât estimarea preliminară - îngrijorător este faptul că cel mai recent capitol din criza regiunii va afecta foarte mult cererea în luna aprilie ", a declarat Chris Williamson, economist-şef la Markit.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor