Ministrul cipriot de finanţe a demisionat

Epoch Times România
03.04.2013

Ministrul cipriot de finanţe Michalis Sarris a demisionat pe măsură ce o comisie judiciară se pregăteşte să investigheze rolul pe care el şi alţii l-au jucat într-o criză financiară ce a împins membrele zonei euro în pragul falimentului.

Sarris şi-a prezentat marţi demisia, spunând că este un pas necesar având în vedere necesitatea de a coopera cu comisia de trei judecători înfiinţată de guvern în dimineaţa acelei zilei. El a avut anterior funcţia de preşedinte al celui de-al doilea mare creditor al Ciprului, Laiki Bank, al cărui investiţii riscante au condus luna trecută la desfiinţarea sa, în conformitate cu termenii unui plan internaţional de salvare pentru economia cipriotă.

Sarris, care a fost numit ministru de finanţe în februarie, a declarat că a realizat sarcina principală a mandatului său scurt.

Preşedintele cipriot Nicos Anastasiades a acceptat demisia lui Sarris şi l-a numit pe ministrul muncii, Georgiades Haris, la cârma finanţelor.

Guvernul cipriot a declarat marţi că a finalizat termenii unui plan de salvare de 13 miliarde de dolari cu creditorii internaţionali. Acesta a afirmat că acordul final oferă Ciprului încă doi ani pentru a îndeplini cerinţele acestuia de a îmbunătăţi finanţele publice, 2018 fiind termenul limită.

În schimbul ajutorului, creditorii internaţionali au obligat Cipru să fie de acord ca persoanele cu depozite mai mari de 130 000 de dolari la Bank of Cyprus, cel mai mare creditor al naţiunii, să piardă până la 60 la sută din economiile lor. Oficialii ciprioţi au declarat marţi că creditorii au fost de acord să permită acestor deponenţi să acceseze un sfert din fondurile rămase, restul urmând să fie deblocate mai târziu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor