Soluţiile lui Victor Ponta pentru Cupru Min: convertirea datoriilor în acţiuni, trecerea sub CJ Alba
alte articole
Victor Ponta a declarat vineri că Guvernul ar fi avut trei modalităţi de păstrare a societăţii Cupru Min, printre care trecerea acesteia de la Ministerul Economiei la CJ Alba.
“Guvernul ar fi putut ţine Cupru Min în proprietatea României. În 2004 s-a încheiat un acord de finanţare cu Banca Mondială, BM ar fi dat României banii neceari. Mai exista o soluţie, Guvernul putea să treacă Cupru Min de la Ministerul Economiei la judeţul Alba, o autoritate locală care putea accesa programe europene cu fonduri nerambursabile pentru protecţia mediului. Ce trebuia să facă Guvernul era să adopte o hotărâre de Guvern prin care să convertească datoriile Cupru Min în acţiuni, cum a făcut la SNCFR şi să transfere acţiunile în proprietatea CJ Alba, făcându-l astfel eligibil pentru fondurile europene menţionate. O altă soluţie ar fi fost garantarea finanţării necesare Cupru Min prin garanţie guvernamentală sau prin garanţii comerciale acordate de Exim Bank”, a declarat Ponta.
Şeful PSD a mai spus că societatea Cupru Min nu este nicidecum o “gaură neagră” a economiei româneşti, aşa cum au prezentat guvernanţii motivele privatizării. “Guvernul a prezentat Cupru Min ca fiind o gaură neagră. Datele oficiale de la Ministerul Finanţelor arată că în ultimii ani compania a avut o rată de profitabilitate de peste 15%. Datoriile de 15 milioane de euro ar putea fi acoperite de Cupru Min în maximum 2 ani, folosind profitul”, a declarat Ponta. “La un profit net anual de 7 milioane de euro în ultimii doi ani, nicio bancă nu ar fi avut probleme să finanţeze investiţiile de mediu de 17 milioane”, a adăugat el.
Liderul social-democrat a adăugat că o altă dezinformare a Guvernului se referă la plata pentru Cupru Min. “Premierul a dezinformat referitor la încasarea preţului, nu se va primi niciun euro astăzi, ci eventual după 135 de zile aceşti 200 de milioane de euro pe care firma respectivă nu îi are în cont, eventual va plăti această sumă”, a precizat Ponta.
Reprezentanţii Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie şi cei ai Roman Copper au negociat joi până la ora 4 dimineaţa clauzele contractului de privatizare a Cupru Min, iar discuţiile au fost reluate vineri dimineaţa de la ora 8, au declarat, pentru NewsIn, surse din minister.
Potrivit acestora, nu se ştie cât vor mai dura negocierile, termenul până când trebuie semnat contractul fiind vineri, la ora 23.55.
"Săptămâna viitoare clauzele contractului vor fi făcute publice, astfel că fiecare clauză se negociază şi din acest punct de vedere", au spus sursele.
Roman Copper, deţinută de banca canadiană de investiţii BayFront Capital Partners, a câştigat licitaţia care a avut loc pe 26 martie pentru privatizarea Cupru Min Abrud.
Preţul oferit de Roman Copper este de 200,7 milioane de euro, de 3,5 ori mai mult decât cel de pornire a licitaţiei.