Contractul de privatizare a Cuprumin Abrud va fi semnat vineri la Ministerul Economiei

Epoch Times România
05.04.2012

Ministerul Economiei şi Roman Copper vor semna vineri, 6 aprilie, contractul de privatizare a Cuprumin Abrud, la sediul ministerului, au declarat joi surse din cadrul instituţiei.

Roman Copper a câştigat licitaţia organizată la data de 26 martie pentru privatizarea Cupru Min Abrud, oferind un preţ de 200,7 milioane de euro, de 3,5 ori mai mult decât preţul de pornire.

Ulterior, mai multe voci din Opoziţie au susţinut că societatea nu s-a vândut la adevărata ei valoare. Aceasta deşi licitaţia a fost una deschisă, cu strigare, iar pe lângă Roman Cooper au participat alte două companii: Oz Minerals din Australia şi Dundee Holding din Olanda. Acestea nu au depus vreo contestaţie prin care să acuze faptul că licitaţia s-ar fi desfăşurat incorect sau ilegal.

Roman Copper este deţinută 100% de BayFront Capital Partners, un fond de investiţii canadian. Presa a speculat faptul că în spatele companiei s-ar afla fie magnatul canadian Stephen Roman, fie omul de afaceri româo-austrialian Frank Timiş, însă reprezentanţii BayFront au negat orice legătură cu cele două persoane.

Referindu-se la privatizarea Cupru Min, premierul Mihai Răzvan Ungureanu a declarat recent că aceasta este "o gaură neagră vândută la un preţ de patru ori mai mare decât face".

Joi, în cadrul conferinţei Focus Energetic, Sorin Găman, directorul Direcţiei de Resurse Minerale din Ministerul Economiei, a precizat că zăcământul de cupru concesionat de Cupru Min este estimat la un miliard de tone de minereu.

Găman a arătat că, deşi valoarea zăcământului de la Roşia Poieni este estimată, teoretic, la 13-14 miliarde de euro, din această valoare trebuie scăzute cheltuielile de extracţie şi de procesare.

"Este simplist să spui că profitul companiei este egal cu valoarea teoretică a zăcământului. Cheltuielile nu le poate anticipa nimeni în afară de companie, iar profitul e imposibil de estimat, chiar şi de către profesorii universitari care fac tot felul de supoziţii. Discuţiile de la televiziuni sunt simpliste", a spus oficialul ministerial.

Potrivit acestuia, în 2011, Cupru Min a extras două milioane de tone de minereu, din care s-au obţinut 6.300 de tone de metal, adică 0,3%.

Anul trecut, Cupru Min a avut un profit de 30 de milioane de lei.

"Cupru Min era pe pierdere dacă făcea investiţiile în decopertare pe care trebuia să le facă, aşa ca la carte. Este un profit de conjunctură. Ne-am menţinut deasupra liniei de plutire pentru că o companie care funcţionează atrage mai mulţi investitori decât una care nu funcţionează", a mai afirmat Găman.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor