Soldaţi ucraineni sapă tranşee şi se pregătesc pentru un conflict armat cu Rusia

Soldaţi ucraineni sapă tranşee (Getty Images)
Andrei Popescu
29.11.2018

După ce Kievul a declarat miercuri legea marţială în anumite regiuni ale ţării, trupele ucrainene au săpat tranşee şi şi-au umplut rucsacii cu raţii de urgenţă, pregătindu-se pentru posibile ciocniri armate cu Rusia, potrivit Express.co.uk.

Soldaţii ucraineni sunt plasaţi în prezent la aproximativ un km de linia de front, în ruinele satului Şirokine din estul Ucrainei.

Aceşti soldaţi au avut de înfruntat focul aproape continuu al separatiştilor pro-ruşi localizaţi în autoproclamata Republică Populară Doneţk.

La doar 800 metri distanţă de ei se află Marea Azov, care ar trebui să fie folosită în comun de Rusia şi Ucraina.

Duminică, Marina rusă a deschis focul asupra a trei nave ucrainene, pe care apoi le-a capturat împreună cu echipajele lor. Mai mult, o instanţă din Crimeea a decis că 12 dintre cei 24 de marinari ucraineni capturaţi de forţele ruseşti să rămână în spatele gratiilor cel puţin până în 25 ianuarie. Bărbaţii ar putea primi până la 6 ani de închisoare pentru traversarea ilegală a graniţei ruseşti. Restul marinarilor, excepţie făcând cei trei răniţi în timpul atacului rusesc, sunt ţinuţi într-un complex militar din Kerci, deşi un reporter de la Novaia Gazeta a declarat că aceştia s-ar afla într-un centru de detenţie temporară.

Ca răspuns la aceste măsuri, preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a declarat miercuri dimineaţă legea marţială în zece regiuni ale Ucrainei timp de 30 de zile.

Legea marţială se aplică în zone situate în apropierea teritoriului controlat de separatiştii pro-ruşi şi în apropierea coastei Mării Azov.

Poroşenko a avertizat că ţara sa se confruntă acum cu posibilitatea unui război total cu Rusia, în timp ce omologul rus, Vladimir Putin, a declarat că este vorba doar de un “mic incident”.

În contextul războiului din Ucraina, declanşat în 2014, unul dintre soldaţii implicaţi în săparea tranşeelor, Timoha, a explicat că legea marţială semnalează o amplificare importantă a operaţiunilor.

“Conform legii marţiale, noi ne monitorizăm inamicul mult mai îndeaproape, am amplasat posturi de observaţie suplimentare”, a declarat el.

Soldatul a explicat că soldaţii îşi pun în rucsaci raţii de urgenţă şi muniţie, “pentru ca în cazul în care se întâmplă ceva să putem respinge un atac al inamicului şi să ne deplasăm în diverse direcţii, fără a fi legaţi de un singur loc”.

De asemenea, criza care a început duminică între Rusia şi Ucraina în Strâmtoarea Kerci se agravează rapid, întrucât Moscova a anunţat intenţia de a desfăşura noi sisteme de rachete sol-aer S-400 în peninsula ucraineană anexată de ruşi Crimeea, potrivit site-ului de ştiri Zero Hedge.

Federica Mogherini, înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe, a făcut miercuri noaptea o declaraţie în care şi-a exprimat “ îngrijorarea extremă cu privire la periculoasa amplificare a tensiunilor” şi consternarea faţă de utilizarea “inacceptabilă” a forţei de către Rusia. De asemenea, declaraţia a cerut Rusiei să elibereze navele ucrainene şi pe marinarii acestora, şi să asigure accesul nerestricţionat în Marea Azov.

În plus, politicieni de top europeni au vehiculat ideea impunerii de noi sancţiuni împotriva Rusiei, în timp ce Statele Unite consideră că Europa trebuie să aplice sancţiuni mai dure Rusiei din cauza conflictului cu Crimeea.

“Multe guverne au impus sancţiuni Rusiei pentru acţiunile din Crimeea şi estul Ucrainei. Nu toate acele sancţiuni... au fost aplicate în totalitate. Aşadar, dorim ca ţările europene să facă acest lucru”, a declarat Heather Nauert, purtătoare de cuvânt a Departamentului de Stat american.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor