Occidentul ameninţă Rusia cu noi sancţiuni, după incidentul din Marea Azov
alte articole
Politicieni de top europeni au vehiculat ideea impunerii de noi sancţiuni împotriva Rusiei. Pe de altă parte, Statele Unite consideră că Europa trebuie să aplice sancţiuni mai dure Rusiei din cauza conflictului cu Ucraina.
“Multe guverne au impus sancţiuni împotriva Rusiei pentru acţiunile din Crimeea şi estul Ucrainei. Nu toate acele sancţiuni... au fost aplicate în totalitate. Aşadar, dorim ca ţările europene să facă acest lucru”, a declarat Heather Nauert, purtătoare de cuvânt a Departamentului de Stat american.
“De asemenea, am discutat mult şi despre proiectul Nord Stream 2”, a adăugat ea.
Remarcile au fost făcute după ce, duminică, Rusia a deschis focul asupra a trei nave ucrainene, pe care apoi le-a capturat împreună cu echipajele acestora, declanşând mari temeri în Occident privind izbucnirea unui conflict mai amplu.
Incidentul a avut loc în zona peninsulei ucrainene Crimeea, pe care Rusia a anexat-o ilegal în 2014. Occidentul şi Kievul au condamnat anexarea, precizând că reprezintă încălcarea dreptului internaţional.
Un ministru rus a declarat pentru Reuters că aplicarea de noi sancţiuni nu va rezolva situaţia.
În context, cancelarul german Angela Merkel a discutat luni cu preşedintele rus Vladimir Putin, acesta susţinând că Moscova este pregătită să furnizeze detalii suplimentare legate de incidentul din Marea Azov şi a învinuit Kievul de provocări.
Merkel a discutat luni şi cu preşedintele ucrainean Petro Poroşenko şi a făcut apel la calmarea situaţiei şi la dialog.
Între timp, o instanţă din Crimeea a decis că 12 dintre cei 24 de marinari ucraineni capturaţi de forţele ruseşti să rămână în spatele gratiilor cel puţin până în 25 ianuarie. Bărbaţii ar putea primi până la 6 ani de închisoare pentru traversarea ilegală a graniţei ruseşti. Restul marinarilor, excepţie făcând cei trei răniţi în timpul atacului rusesc, sunt ţinuţi într-un complex militar din Kerci, deşi un reporter de la Novaia Gazeta a declarat că aceştia s-ar afla într-un centru de detenţie temporară.
Ministrul francez de Externe, Jean-Yves Le Drian, a declarat: “I-am spus lui Serghei Lavrov că Rusia trebuie să elibereze prizonierii şi navele reţinute cât mai curând posibil. Dar, de asemenea, îl voi încuraja pe omologul ucrainean să acţioneze pentru calmarea tensiunilor în această regiune”.
Pe de altă parte, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a precizat: “Dacă partea ucraineană, precum şi partenerii săi din Europa, este interesată de evitarea unor astfel de situaţii în viitor, în mod clar trebuie să trimitem un semnal Kievului pentru ca acesta să nu mai permită astfel de provocări”.
Konstantin Kosacev, preşedintele Comisiei pentru Afaceri Externe din Consiliul Federaţiei Ruse, a afirmat: “Va avea loc o investigaţie, vor avea loc procese, deoarece noi discutăm despre încălcarea actualei legislaţii ruseşti. Din acest motiv, echipajele au fost reţinute şi arestate şi apoi instanţa va decide”.
El a adăugat: “Există reguli şi trebuie ca acestea să fie pur şi simplu respectate. Nu există niciun fel de tentativă a Rusiei de blocare a Strâmtoarii Kerci, nicio încercare de a militariza unilateral Marea Azov în favoarea sa. Este evident că dacă Ucraina, fie pe cont propriu, fie cu ajutorul aliaţilor săi, încearcă să rezolve problemele cu mijloace militare, acest lucru se va transforma într-o înfrângere militară”.